În anul 2009, pe data de 18 Octombrie, Biserica Creștină după Evanghelia Lumina, a avut marea bucurie să serbeze 100 de ani de la începerea lucrării de răspândire a Evangheliei în cartierul Andronache, o fostă comună de lângă București.
Lucrarea Bisericilor Fratesti din Romania
Avand in vedere invatatura Sfintelor Scripturi propovaduita in Bisericile Crestine dupa Evanghelie, lucrarea a inceput in 1899 prin misionari veniti din Elvetia, Anglia, Germania. Invatatura propovaduita s-a raspandit in toata Romania prin Bisericile Fratesti din tarile amintite. Cu prilejul unui Congres Mondial al Bisericilor Fratesti, aceste Bisericii din diaspora s-au intalnit intr-o conferinta ce a avut loc in anul 2004 la Selimbar, judetul Sibiu. Cu toate ca in Romania Bisericile se numesc: “Crestini dupa Evanghelie”, in diaspora se numesc: “Adunari Fratesti”. Cele mai raspandite sunt in Germania, Anglia si Elvetia.
Dupa anul 1970, tarile comuniste au inceput sa cedeze spre a relega legaturile fratesti cu cele din diaspora. Legaturile au inceput cu Anglia prin fratele Bill Grumbaum, iar cu Germania prin Scoala Biblica Wiedenest. Nici o legatura cu fratietatea din straintate nu putea fi facuta fara aprobarile legale ale timpului. Plecarea in vizite sau la diferite Conferinte, intalniri intercultice, se face prin aprobari pentru fiecare persoana, din partea autoritatilor competente. Orice intrare in tara cu Biblii, literature crestina, cadouri, imbracaminte, incaltaminte, alimente erau verificate si cenzurate de catre autoritati. Bibliile si literature crestina era confiscate daca nu avea aprobarea autoritatilor competente. Este importat de stiut ca s-au primit multe binecuvantari prin ajutoarele venite din afara, mai ales cand au fost inundatiile din anii 1970 – 1975 si cutremurul din anul 1977.
Inceputurile lucrarii de vestire in Bucuresti
In anul 1899 s-a format prima Adunare Crestina dupa Evanghelie in Bucuresti, in Adunarea “Antiohia” din Str. Episcopul Radu, nr. 53-55.
Inceputul lucrarii in comuna Andronache
Vestea buna a Evangheliei a patruns si in fosta comuna Andronache la 10 ani dupa aparitia bisericii “Antiohia”, in municipiul Bucuresti, prin fratele Ionita Petre, care a locuit pe str. Regina Maria – azi Andronache, in a doua casa de la prezenta Biserica. Aceasta data este mentionata in evidentele arhivei Uniunii, in care apare ca Adunarea fiind infiintata in 1909.
Prima Conferinta a Cultului Crestin dupa Evanghelie a fost in anul 1924.
Zidirea casei de rugaciune
Inceputul zidirii actualei Case de Rugaciune “Lumina”, a fost in anul 1954, trecuta in acte pe numele Cultului Crestin dupa Evanghelie, a fost oprita de autoritati neputand continua definitivarea ei. Autoritatile vremii vroiau sa faca gradinita de copii ingradind astfel continuarea lucrarilor pentru Casa de Rugaciune. In aceasta perioada autoritatile timpului au cerut ca sa se formeze forul central al Cultului Crestin dupa Evanghelie, cu toate ca ea a fost recunoscuta oficial prin Decretul nr. 177/1948 si a Decretului Prezidential nr. 12P3/1950.
Fratii din Delegatie erau raspanditi la casele lor in Bucuresti si Ploiesti, etc. Astfel ca nu exista o conducere centralizata. Impus de autoritati, s-a format biroul central in 1958, al Uniunii Adunarilor Cultului Crestin dupa Evanghelie in casa fratelui Aser Pitaru din Str. Dumitrache Banul, nr. 31, Sectorul 2. Biroul Uniunii n-a durat mult la aceasta adresa, intrucat proprietarul casei, fratele Aser Pitaru,a fost condamnat la 5 ani de inchisoare (pentru incalcarea legii-lucrare scrisa in limba straina).
Uniunea a fost nevoita sa se mute intr-o casa construita pentru Biserica, in cartierul Ferentari, in Str. Bachus, nr.50 (casa construita prin darnicia membrilor Bisericii din str. Topologului, nr. 64 – Ferentari, in dorinta de a avea un spatiu mai mare, nu li s-a aprobat de catre autoritatile vremii).
Uniunea a avut de ales dintre cele doua case, cea din Ferentari si cea din Andronache, ca sa-si definitiveze sediul central al Cultului. Imobilul din Ferentari, fiind construit pe numele unei frate pentru Biserica, autoritatile vremii au impus acestui frate sa declare ca ofera de buna voie si nesilit de nimeni statului, acest imobil.
Asadar in imobilul din cartierul Andronache s-a amenajat Uniunea Cultului Crestin dupa Evanghelie mutanduse in ea, din anul 1960.Casa din cartierul Andronache daruita Adunarii, are ca act un contract de vanzare – cumparare intabulata prin Notariatul de Stat Bucuresti, Raionul 1 mai in baza procesului verbal nr. 3492/11 Septembrie 1954. Putem sa specificam ca acest contract s-a perfectat cu o suma minora, deoarece in acea vreme nu se putea face un act de donatie catre Cult.
Mutarea centralei Uniunii din cartierul Ferentari in cartierul Andronache a determinat stabilirea unui for de conducere a Cultului Crestin dupa Evanghelie, ce nu fusese pana acum. Stramtorarile au inceput sa se manifeste tot mai mult, astfel ca prin raportul dat ulterior Departamentului Cultelor, s-a aratat ca in R.P. Romana, erau 668 Adunari.
Arondarea Bisericii
Guvernul comunist a trecut la represiuni asupra credinciosilor si asupra Adunarilor, prin asa zisa “arondare”, prin inchiderea a sute de Biserici, in special cele mici. Printre acestea avea sa fie inchisa si Biserica care in prezent se afla in Sos. Andronache, care in acea vreme se situa pe Str. Marasesti, nr. 45, Raionul 1 Mai, in anul 1960 – 1961 si avea sa fie arondata la Biserica din str. Dragos Voda, nr. 76, Raionul 1 ai, Bucuresti.
Aceste arondari au facut ca din 668 Biserici cate existau la acea vreme, sa se ajunga la 380 Biserici.
La arondarile din 1960 – 1961, nu s-a mai deschis nici o alta Biserica afara de cele existente. Deschiderea unei Biserici in acea vreme se facea prin inchiderea uneia cu membrii putini si comasarea lor la cea mai apropiata Biserica, la o distant chiar si de 10 – 20km. In Bucuresti au fost in jur de 30 de Biserici, unele mai mari iar altele mai mici, marea majoritatea apartinand de fosta ramura 2.
Datorita arondarii, Adunarea din str. Dragos-Voda nr. 76 (in str. Episcop Radu in prezent), devenise arhiplina, iar in timpul verii mica curte era aglomerta de ascultatori. S-au facut multe demersuri la autoritati pentru descongestionarea Adunarii supraaglomerate.
Redeschiderea Bisericii
In iarna anului 1973 domnul inspector sef al cultelor pe capitala a vizitat Biserica din str. Dragos Voda. Fiind iarna si frig, unii nu mai puteau veni la serviciile divine, ca sa nu stea afara in frig. Totusi, biserica era plina iar domnul inspector vazand intrarile aglomerate, cu greu s-a strecurat in multime, ca sa poata intra in sala. Urmarea acestui eveniment a avut ca rezultat, amenajarea unei Sali pentru sedinte la Uniune, unde autoritatile au aprobat trecerea din Adunarea din str. Dragos Voda, o suta de persoane, pentru serviciile divine ce aveau sa se tina in aceasta sala de sedinte.
Inaugurarea Adunarii s-a facut in prima Dumnica din luna Martie, pe data de 3 Martie 1974. Noua conducere a Uniunii care s-a ales cu data de 1 Ianuarie 1975, a schimbat organizarea in imobil, astfel ca a coborat la parter Adunarea, deoarece unii membrii in varsta, urcau greu in sala de sedinte situata la etaj, iar la etaj au fost amenajate birourile Uniunii, ceea ce este si in prezent. Acesta fiind momentul in care lucrare de vestire in in zona a fost reluat.
Redeschiderea Adunarii in anul 1974, din cartierul Andronache a fost un prilej de mare bucurie si o buna marturie pentru Cultul Crestin dupa Evanghelie, ceeace la acea vreme a atras dupa sine mirare din partea celorlalte culte Evanghelice deoarece in acea perioada nu era permisa deschiderea unei Adunari.
In anul 1976, a avut loc primul botez Nou Testamental de la redeschidere, in cadrul careia au depus marturie prin apa botezului 33 de suflete.
Componenta Sfatului de Frati
la redeschidereLa deschiderea Adunarii din Andronache a fost un grup de frati in varsta care au adus o contributie sustinuta la viata spiritual a Adunarii.
Important de mentionat este ca Biserica din sos. Andronache nr. 60A, a hotarat prin sfatul de frati ca aceasta Biserica sa porte denumirea de “Lumina”. Astfel ca intreaga fratietate, Biserica “Lumina”, doreste sa duca lucrarea de Vestire a Evangheliei la bun sfarsit si sa fie cu adevarat o lumina.Statisticile Bisericii “Lumina”De la data redeschiderii Bisericii cu un numar de 100 de personae, lucrarea de vestire mereu a adaugat suflete la mantuirea lor. Prin actul Nr. 10/20 Iunie 1978 Adunarea avea un numar de 130 membri si 87 apartinatori. Putem aminti urmatoarele statistici prin actul nr. 150/03 Ianuarie 1995, avand 203 membrii si 111 apoi prin actul nr.219/27 Noiembrie 1997 cu 199 membrii si 124 apartinatori. Apoi avem adresa nr. 478/23 Mai 2002 cu 219 membrii si 127 apartinatori.