Ghidul Serviciilor
Camera De Comert, Industrie Si Agricultura Satu-Mare
inapoi la firma 4595 vizite
Poza Judetul Satu Mare
Foto

Aşezare: N - V României

Suprafaţa: 4.418 kmp

Reşedinţa de judeţ: Satu Mare

Alte centre urbane: Carei, Negreşti-Oaş, Tăşnad, Ardud, Livada

Unul dintre cele mai importante avantaje pe care le oferă judeţul Satu Mare este fără îndoială cel al amplasării geografice deosebit de atractive. Reşedinţa de judeţ, municipiul Satu Mare este situat destul de aproape de 4 capitale europene, situându-se la 684 km de Bucureşti, 570 km de Viena, 350 km de Budapesta şi 530 km de Bratislava.

Judeţul Satu Mare are graniţa comună cu Ucraina şi Ungaria, punctele de trecere ale frontierei fiind Petea - Csengersima cu Ungaria şi Halmeu - Diakovo cu Ucraina, aflate la 8 km, respectiv 35 de km de municipiul Satu Mare şi Urziceni - Vallaj, aflat la 7 km de municipiul Carei. Este de menţionat totodată distanţa de doar 50 km de autostrada (în construcţie) care va lega estul de nordul Europei prin estul Ungariei.

Vama Petea, modernizată în totalitate este în acest moment punct de trecere a frontierei deschis  atât traficului de călători cât şi pentru traficul rutier de mărfuri.Tot pe graniţa cu Ungaria, în zona Careiului, funcţionează pentru traficul de călători Vama Urziceni – Vallaj.

Vama Halmeu, aflată la graniţa cu Ucraina, este deschisă în prezent atât traficului de mărfuri, rutier şi feroviar, cât şi traficului de călători.

Vama Interioară, aflată în municipiul Satu Mare, este complet modernizată şi informatizată,  oferind servicii de calitate şi prompte, inclusiv vămuire la domiciliu potrivit normelor legale în vigoare.

Trebuie menţionată funcţionarea Parcului Industrial Satu Mare-Sud, toate parcelele acestuia fiind în prezent concesionate.   

Sistemul bancar

 

Majoritatea instituţiilor bancare care îşi desfăşoară activitatea în România au sucursale şi în judeţul Satu Mare, în care efectuează atât operaţiuni interne cât şi internaţionale. Toate aceste bănci oferă o gamă completă de servicii bancare de înaltă calitate şi competenţă, precum şi sisteme electronice de plată, asigurând rapiditate şi siguranţă în operaţiunile bancare.

 

Transporturi

 

Aeroportul Internaţional Satu Mare are în acest moment o situaţie dezavantajată, existând doar curse către Timişoara (CarpatAir), putând totodată să primească curse charter ( interne şi internaţionale ) de pasageri sau de mărfuri. Cursa către Timişoara face legătură cu zborurile Companiei CarpatAir din Timişoara către München, Stuttgart, Torino, Bergamo, Verona, Roma, Napoli şi Trieste. Din luna octombrie 2007, cursele Satu Mare – Bucureşti ale companiei Tarom vor fi reluate.

Reţeaua de drumuri a judeţului este bine dezvoltată, şosele principale DN 19A către Zalău – Cluj – Bucureşti, respectiv Baia Mare – Dej – Bistriţa – Suceava şi DN 19 către Oradea – Arad – Timişoara, realizând legăturile cu principalele oraşe din ţară, precum şi cu puncte de trecere a frontierelor cu Ucraina, Ungaria şi Iugoslavia, atât pentru automobile personale, cît şi pentru traficul de marfă. Recent s-a finalizat  o investiţie prin care s-a realizat o şosea de centură care face legătura între vama Petea şi DN 19A în direcţia Halmeu sau Baia Mare, ocolind oraşul.

Pe teritoriul judeţului Satu Mare sunt 220 km linie de cale ferată (care este deservită de 52 de staţii şi halte), pe care se desfăşoară atât trafic de persoane cât şi de mărfuri.   

Telecomunicaţii şi servicii de mesagerie rapidă

 

În judeţ predomină centralele telefonice digitale cu acces internaţional direct. În prezent, serviciile de telecomunicaţii sunt asigurate la 60% din gospodării, 67% în mediul urban, respectiv la 33% în mediul rural.

Reţele de telefonie mobilă care operează în România acoperă aproximativ 90% din teritoriu (acoperirea pentru judeţul Satu Mare fiind foarte bună) şi oferă posibilitatea de a fi apelate şi în străinatate (roaming).

De asemenea există mai multe firme locale care oferă servicii de acces internet la o calitate bună.

Serviciile de poştă rapidă sunt oferite de către operatorii internaţionali TNT şi DHL, cât şi de operatorii naţionali, Poşta Română şi alte firme cu acoperire naţională.

 

 

Hoteluri şi restaurante

 

În judeţ există mai multe capacităţi de cazare şi restaurante, în majoritatea acceptându-se cărţi de credit Visa, MasterCard, Eurocard. Ele însumează peste 500 de locuri de cazare.

Agenţiile de turism au în ofertele lor diverse programe turistice în ţară şi străinătate, oferind şi servicii de ticketing pentru cele mai importante companii de transport aerian.

 

 

ECONOMIA

 

Economia judeţului Satu Mare, caracterizată drept o economie industrial - agrară, specializată în industrie alimentară, textilă, construcţii de maşini şi în producţia de mobilier, cu un sector primar bine dezvoltat şi un sector terţiar în plină ascensiune.

Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor situează judeţul Satu Mare în primele 20 ale ţării.

Industria si construcţiile sunt ramurile care contribuie cel mai mult la crearea PIB-ului (36%),  urmate de ramura serviciilor (34%) şi de agricultură, silvicultură şi exploatare forestieră (30%). Există un număr de 17.049 agenţi economici activi în judeţ, din care 5.599 persoane fizice independente şi asociaţii familiale.

După domeniul de activitate declarat la Oficiul Registrului Comerţului, 17,3% din totalul societăţilor comerciale active au ca obiect principal de activitate industria, 9,8% îşi desfăşoară activitatea în construcţii, 37,1% în comerţ, 9,0% în transporturi şi telecomunicaţii 4,4% în agricultură, restul având ca activitate principală declarată la înmatriculare, alte prestări de servicii.

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.