Chirurgia glaucomului – tehnica operatorie
Operatia de glaucom e indicata, in principiu, cand tratamentul medicamentos nu mai e suficient, astfel incat tensiunea oculara ramane crescuta sau creste si mai mult, in ciuda unui tratament maximal bine efectuat, insotita si de alterarea progresiva a campului vizual.
Operatia de glaucom se efectueaza sub anestezie locala , in ambulator si consta in efectuarea unui “orificiu” in zona trabeculului ocular, care sa permita scurgerea suplimentara a umorului apos din camera anterioara a ochiului in spatiul episcleral si subconjunctival, de unde acesta sa fie resorbit de vasele episclerale. Prin eliminarea asfel a umorului apos, scade tensiunea intraoculara. Acest orificiu se efectueaza sub un volet scleral cu rol de protectie si limitare partiala a filtrarii, de unde si denumirea operatiei de: Trabeculectomie sub volet scleral. Se adauga si o iridectomie periferica, ce are rolul de a amplifica efectul trabeculectomiei.
Deoarece reactia normala a tesuturilor locale e de a dezvolta in acea zona o reactie de fibrozare si cicatrizare ce pot obstrua in timp acest “orificiu”(trabeculectomia), se pot folosi intraoperator aplicatii locale cu o substanta anticicatrizanta-5 Fluorouracil sau Mitomicina.Atat voletul scleral cat si conjunctiva, se sutureaza,cu fire extrem de fine, care pot, totusi, jena in primele 2-3 zile postoperator.
La sfarsitul operatiei se instileaza picaturi cu midriatice (ce dilata pupila), al caror efect poate fi observat de catre pacient a doua zi postoperator, prin incetosarea trecatoare a vederii.
Exista si operatii de glaucom nefiltrante, in care “orificiul”nu comunica direct cu spatiul subconjunctival, precum si alte interventii pentru cazuri speciale: goniotomii in glaucomul congenital, sau implante de valve in glaucomul refractar la alte terapii, si altele