Tehnica implantarii de lentile intraoculare refractive
Pentru viciile de refractie mai mari ( miopiile de peste 7 dioptrii, chiar pana la – 30D, hipermetropiile de peste 4-5 D si astigmatismele mari de 4-6 D ) dar si pentru cei cu dioptrii mai mici dar cu cornea subtire (sub 500 microni ), interventia cu laserul nu este indicata din cauza subtierii prea mari a corneei, cu pericolul deformarii ei in timp ( ectazie corneana ).
In aceste cazuri se recomanda implantarea intraoculara de lentile refractive.
La persoane de pana in 40-45 de ani indicatia de electie o reprezinta implantarea de lentile refractive de camera anterioara cu fixare pe iris ( tip iris-claw – negative, positive si torice ), cu pastrarea cristalinului natural si implicit a acomodatiei. In aceste cazuri pacientul nu va purta ochelari nici la aproape, nici la distanta.
Pentru pacientii peste 40-45 de ani, carora acomodatia naturala incepe sa scada ( presbiopie ), se recomanda implantarea de lentile refractive, dupa extragerea prin facoemulsificare a cristalinului natural, transparent si inlocuirea lui cu un cristalin artificial. (Schimbarea refractiva a cristalinului).
Aceste lentile pot fi monofocale si se adreseaza viciilor de refractie de orice valoare ( miopii si hipermetropii chiar fortissime ), dar pacientul trebuie sa poarte ochelari de dioptrie mica ( +/- 2,5-3 D ) ori la distanta ori la aproape.
Pot fi insa si multifocale ( Acrysof – Restor ), in urma carora pacientul nu mai are nevoie de ochelari la nici o distanta. Operatiile de implantare de lentile refractive se efectueaza cu anestezie locala ( injectii sau numai picaturi ), ambulator, printr-o microincizie de 2,2-3mm, ce nu trebuie suturata, cu vindecare foarte rapida.
Vederea este foarte buna si stabila inca din primele 1-2 zile postoperator, pacientul putandu-se integra in viata sociala si profesionala la cateva zile dupa operatie.