Ghidul Serviciilor
Centrul Medical Focus
inapoi la firma 5220 vizite
Poza II. IMAGISTICA MEDICALA
Foto

Medici

Echipamente medicale

MAMOGRAF ALPHA RT

Asigura o minima iradiere si diagnostic de inalta rezolutie in sistem digitalizat.

 

Informatii Mamografie

Mamografia consta in radiografierea glandei mamare utilizand doze reduse de raze X. Este principala metoda utilizata in diagnosticul leziunilor mamare si singura tehnica imagistica folosita pe scara larga pentru screening-ul cancerului de san. Sensibilitatea examinarii este de aproximativ 90%, cu alte cuvinte 10% dintre neoplasmele mamare sunt oculte, nedetectabile mamografic. Detectabilitatea mamografica a cancerului de san depinde de dimensiunea tumorii, tipul de crestere, subtipul histopatologic si parenchimul mamar adiacent leziunii. Sensibilitatea globala a mamografiei este excelenta in sanul adipos si redusa in cel dens, glandular.

Avand in vedere incidenta ridicata a cancerului de san, stabilirea precoce a diagnosticului constituie o problema de insemnatate capitala. Descoperirea neoplasmelor mamare in stadii incipiente este esentiala pentru reusita terapeutica, prognosticul fiind influentat in principal de stadiul TNM in momentul diagnosticului.

Indicatii

Tehnica de examinare

Mamografia este considerata in prezent cea mai pretentioasa examinare radiologica. Aparatul mamografic si examinarea mamografica in sine trebuie sa intruneasca anumite calitati necesare unui diagnostic corect si complet.

Compresiunea sanului este necesara din mai multe motive. Prin compresiune se reduc artefactele de miscare, scade grosimea sanului cu reducerea consecutiva a dozei de iradiere, se obtine o uniformitate a densitatii optice, iar prin reducerea distantei san-film se reduce „flow”-ul geometric. Pentru a evita disconfortul datorat compresiunii si edemului premenstrual, examinarea se face de preferinta in prima perioada a ciclului menstrual.

 

Parametrii mamografici urmariti

Galactografia

Galactografia este o tehnica radiologica minim-invaziva indicata la paciente cu secretie mamelonara spontana, sanghinolenta sau seroasa, uniorificiala la care nu se deceleaza anomalii mamografice sau ultrasonografice.

Aproximativ 90% din pacientele cu secretie mamelonara suspecta au afectiuni benigne ale sanului (papiloame intraductale, ectazie ductala sau displazie fibrochistica) si  doar la 11% dintre acestea examenul anatomopatologic releva un carcinom. VPP (valoarea predictiva pozitiva) si  sensibilitatea de detectie mamografica a tumorilor  sunt reduse la astfel de paciente (16,2%, respectiv 57%), astfel incat galactografia ramane optiunea oportuna de evaluare a localizarii si extinderii leziunilor. Aspectele  radiologice caracteristice sunt  date de defectele de umplere intraductala cum sunt lacuna, neregularitatile parietale si amputatia

Concluzii

Mamografia ramane „standardul de aur” imagistic in detectarea si evaluarea neoplasmului mamar. Asocierea ultrasonografiei si a rezonantei magnetice la examinarea mamografica creste sensibilitatea si specificitatea diagnosticului cancerului de san.

 

Tipuri de investigatii

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.