Endodontia este ramura stomatologiei care priveste diagnosticul si tratamentul pulpei dentare, cat si a structurii invecinate acesteia. Pulpa dentara este tesutul moale din canalele dentare , aflate in radacinile dintilor. Pulpa dentara este cea care “hraneste”dintele si este foarte important sa incercam sa pastram vitalitatea acesteia. Uneori pulpa dentara sufera fenomene inflamatorii si este necesar sa fie indepartata pentru a nu se produce infectii dentare. In urma indepartarii pulpei dentare (extirpare dentara) dintele o sa fie hranit prin vascularizatia tesuturilor invecinate.
I – cand avem nevoie de tratament endodontic?
R – odata cu imbonavirea ireversibila a pulpei dentare este necesar ca pulpa dentara sa fie indepartata si canalele dentare sa fie obturate corect. Pulpa dentara este posibil sa se inflameze ireversibil de la o slefuire dentara facuta intempestiv (fara racire cu apa), de la o carie profunda netratata, de la un traumatism dentar ce duce la fractura dintelui.
I – cum se face tratamentul endodontic?
R – tratamentul endodontic urmareste indepartarea in totalitate a pulpei dentare bolnave. Acest lucru se face cu ajutorul acelor speciale. Se largesc canalele la dimensiunea potrivita si apoi se obtureaza canalele dentare cu conuri de gutaperca sau se injecteaza gutaperca la cald. Este foarte important in timpul tratamentului endodontic sa fie un mediu steril in cavitatea bucala , de aici venind obligativitatea de a se utiliza diga dentara. Aceasta reprezinta o folie de latex aplicata pe dinte cu ajutorul clemelor.
I – cu ce se realizeaza anestezia?
R – dupa realizarea anamnezei se face anestezie loco-regionala. Exista posibilitatea sa se faca sedarea pacientului.
I – care este simptomatologia endodontica?
R – un dinte cu afectiune endodontica poate sa doara la rece, la cald, la atingere pe dinte. Aceste dureri variaza ca intensitate, in functie de gradul de afectare a pulpei dentare. Uneori dintele afectat este asimptomatic iar dintele isi modifica culoarea spre negru-gri. Vorbim aici de o necroza a pulpei dentare.
I – de ce sunt utili pivotii dentari in endodontie?
R – pivotii de fibra de sticla sunt utili cand se reconstituie un dinte aflat intr-un grad de distructie mare. Pivotul de sticla are rolul sa creasca rezistenta dintelui.
I – care este diferenta intre tratamentul clasic endodontic si tratamentul la microscop?
R – un tratament modern implica tratamentul la microscop. Acest tratament ofera o mai mare siguranta in ceea ce priveste precizia tratamentului endodontic bine facut.
I – ce inseamna retratament endodontic?
R – retratamentul endodontic consta in reinterventia la nivelul canalului unui dinte tratat incorect. De multe ori dintii nu sunt tratati corect pe canal. Chiar daca o perioada dintele este asimptomatic , dupa o perioada pot sa apara unele semne, care ne duc cu gandul ca acel dinte nu este tratat corespunzator. Retratamentul la microscop ne ajuta sa realizam un tratament dentar fara sa apelam la alte mijloace de chirurgie endodontica.