Certificatul energetic este un document necesar in orice tranzactie de vanzare/cumparare sau inchiriere. Obligativitatea prezentarii lui a aparut in Legea 159/2013, in completarea Legii 372 din 2005. Aceasta lege mentioneaza, ca pentru imobilele care se vand sau se inchiriaza, proprietarul, investitorul sau administratorul sunt obligati,sa puna la dispozitia cumparatorului sau chiriasului, o copie a certificatului energetic, inaintea semnarii contractului de vanzare/cumparare sau inchiriere.
Prin noua lege potenţialul cumpărător sau chiriaş poate fi informat, despre performanţa energetică a clădirii. Certificat de performanţă energetică (CPE) este un document tehnic, cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a clădirii, precum şi încadrarea acesteia, într-o clasă de performanţă energetică.
In functie de performanta energetica avuta, cladirile se clasifica in 7 clase pe o scala energetica, incepand de la clasa A, caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana in 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G, corespunzatoare celui mai ridicat consum de energie, respectiv un consum de peste 820 kWh/mp/an. Sistemul de notare este de la 1 la 100, nota calculata, dupa un criteriu bine stabilit, fiind cu atat mai mare, cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata.
Certificatul energetic este valabil 10 ani.