Ghidul Serviciilor
Reflex Architecture, Certificat Energetic Bucuresti
inapoi la firma 188 vizite
Poza Raport de conformare NZEB
Foto

Auditori energetici atestati gradul I, cu multa experienta in domeniu, intocmim raport de conformare NZEB (studiu NZEB) la preturi corecte.

Cladirile noi ce se receptioneaza trebuie sa indeplineasca standardele unei cladiri NZEB sau cladiri a caror performanta energetica este foarte ridicata.

Aceasta prescurtare vine de la Nearly Zero Energy Buildings (cladiri cu un consum de energie aproape zero).

Ce este un raport de conformare NZEB (studiu NZEB)

Raportul de conformare NZEB este un document intocmit de auditorii energetici, ce se solicita inca din faza de proiectare, care analizeaza documentatia DTAC a proiectantilor pentru a putea stabili daca cladirea se conformeaza exigentelor NZEB.

Obligativitatea de a avea un Raport de conformare NZEB

La depunerea documentatiei in vederea obtinerii autorizatiei de construire, acest document este obligatoriu. Autorizatia de construire pentru o cladire noua nu se poate obtine daca acest studiu are o concluzie negativa.

Pentru ca o cladire sa se poata conforma standardelor NZEB aceasta trebuie sa aiba un consum energetic foarte scazut si o parte din energia consumata (30%) sa fie acoperita cu energie provenita din surse regenerabile.

Conditii de conformare la standardul NZEB

Exista 3 capitole care conlucreaza impreuna pentru a valida o cladire daca se conformeaza sau nu standardului de cladire NZEB, capitole care sunt verificate cu ocazia intocmirii acestui raport.

1. Consumul de energie primara anuala al unei cladiri, raportat la suprafata sa  (exprimat in kWh/mp,an). trebuie sa fie sub anumite valori maxime admise (normate) ce sunt gandite in functie de destinatia cladirii si de zona climatica a acesteia.

Cu alte cuvinte consumul de energie primara pe metru patrat, timp de un an, necesar incalzirii si racirii, al producerii apei calde menajere, al ventilarii cat si al iluminatului cladirii, trebuie sa nu depaseasca o anumita valoare maxima.

Mentionam ca energia primara consumata este acea energie care pleaca de la furnizorul de energie si include atat energia finala de care utilizatorul beneficiaza efectiv (calculata de inginerii de instalatii ca necesar de caldura pe partea de incalzire de exemplu) cat si toate pierderile aferente pe intreg traseul de la furnizor pana la utilizator, pierderi ce au loc ca suma a pierderilor echipamentelor existente (centrala, boilere, radiatoare etc) cat si a pierderilor sistemelor de distribuitie ce leaga echipamentele intre ele.

2. Minim 30% din consumul de energie primara al cladirii (energia de la punctul 1) trebuie sa provina din surse de energie regenerabile ce se afla la locul consumului sau pe o raza de maxim 30 km fata de cladirea consumatoare.

Exemple de surse de energie regenerabila:

Se poate mentiona ca 20% din electricitatea provenita din sistemul national de electricitate este de provenienta din surse de energie regenerabile (hidrocentrale etc), ca atare acest procent de 20% din consumurile de electricitate ale echipamentelor conectate la reteaua de electricitate nationala, vor contribui la atingerea acelor 30% minim necesar din consumul de energie primara al cladirii ce trebuie acoperit din surse de energie regenerabila.

3. Emisile de CO2 (exprimate in kg/mp,an) trebuie si ele sa se incadreze in limite admise (tabelate)

In mod practic, pentru a avea o cladire conformata standardelor NZEB, avem in primul rand nevoie ca acest consum al energiei primare al cladirii sa fie tinut sub control.

El se poate limita usor daca reducem considerabil pierderile de caldura prin termoizolarea (anveloparea) corecta a cladirii cat si prin alegerea in mod intelligent a unor echipamente de instalatii eficiente energetic precum si a scenariului prin care acestea conlucreaza pentru a produce energia necesara utilizatorului.

Cu alte cuvinte, inca din timpul proiectarii, aceste elemente trebuiesc atent studiate cu arhitectii si inginerii de instalatii si asimilate in proiectul tehnic al cladirii.

Ce inseamna o anveloare corecta a cladirii pentru a reusi sa ne incadram usor in consumurile maxime admise?

Din simulari, in cazul unei case spre exemplu, o anvelopa corect termoizolata presupune existenta unor termoizolatii astfel:

Desigur, aceste exemple sunt date pe termoizolatiile cele mai frecvent utilizate. In functie de natura termoizolatiei, aceste grosimi recomandate pot varia.

Ce inseamna instalatii eficiente energetic si mod de functionare inteligent?

Deoarece consumurile de caldura reprezinta componenta principala a consumurilor in cadrul unei case, este bine ca modul in care generam, utilizam si retinem caldura in casa sa fie foarte bine gandit.

Spre exemplu, echipamentele de producere a caldurii trebuiesc sa fie cu randament ridicat si sa fie corect dimensionate pentru a ne asigura ca lucreaza o mare parte din timp la randamentul optim.

Modul in care utilizam caldura produsa trebuie si el sa fie si el unul bine analizat.

Scenariile de automatizari in functie de schimbarile climatice cat si in functie de modul de utilizare al spatiilor trebuie gandit in mod intelept.

Pot fi echipamente multiple care acopera acelasi capitol dar care pornesc pe rand in functie de anumite intervale de temperaturi exterioare, sau de nivelul de insorire, etc. Aceste echipamente se completeaza unele pe altele si conlucreaza astfel incat sa se obtina o eficienta energetica cat mai buna.

Nu in ultimul rand, retinerea caldurii produse poate fi mult imbunatatita daca ventilarea spatiilor se face cu echipamente moderne, ventilatoare cu recuperare de caldura spre exemplu, fapt care diminueaza drastic pierderile de energie ce au loc in mod obisnuit prin deschiderea ferestrelor in anotimpul rece.

Aceleasi principii se vor aplica pentru toate capitolele de consum ale casei (apa calda menajera, climatizare, ventilare, iluminat).

Astfel, Raportul de conformare NZEB va putea fi unul pozitiv daca cele 3 conditii enumerate mai sunt indeplinite.

Daca in raport se constata ca nu se indeplinesc conditiile necesare, proiectantii trebuie sa conlucreze cu auditorul energetic pentru a ajusta proiectul in vederea conformarii acestuia cu exigentele NZEB.

Doar cu concluzii pozitive ale raportului se poate obtine autorizatia de construire pentru cladirile noi.

La cele existente, sunt si situatii speciale in care, este important ca si din punct de vedere tehnico-economic sa fie viabila investitia pentru a se aduce la standardele NZEB.

Ca o nota de inchidere, pentru utilizatorul final, economiile pe termen mediu si lung ale unei cladiri NZEB sunt de la sine intelese.

Costurile lunare in exploatare vor fi mult reduse, facturile de utilitati lunare vor fi mult mai mici.

In plus se diminueaza substantial dependenta de consumuri mari de energie, in special din surse neregenerabile, care energie va avea costuri din ce in ce mai imprevizibile.

Nu in ultimul rand, o astfel de cladire va fi prietenoasa cu mediul inconjurator si va contribui la atingerea obiectivelor propuse de Uniunea Europeana de reducere drastica a emisiilor ce vor avea printtr altele si efect de incetinire a incalzirii globale.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.