Acest fenomen se manifesta frecvent la barbatii peste 30 de ani. Uneori se intalneste si la femeile peste 35 ani. Devine un impediment serios in buna oxigenare a creierului pacientului si poate deveni, de cele mai multe ori, si un factor de stres extern pentru partenerul acerstuia, impiedicand desfasurarea normala a fazelor de somn.
Cauzele sindrom de apnee in somn pot fi diverse, constituiind un complex de semne anatomice si fiziopatologice: surplusul ponderal, consumul de alcool, pozitia capului in timpul somnului, deviatia de sept nazal, hipertrofia cornetelor din cavitatea nazala, polipii nazali, hipertrofia luetei ("omuletul") si relaxarea musculaturii valului palatin. Tot acest concert de mecanisme anatomopatologice si fiziopatologice duc la vibrarea valului palatin in timpul somnului astfel incat apare Sindromul de Apnee in Somn
Tratamentul "sforaitului" difera in functia de gradul de apnee ( lipsa de respiratie) si de frecventa episoadelor acesteia. Exista metode de tratament conservator , minim invaziv si chirurgical.
Tratamentul conservator consta in aplicarea unei masti cu presiune pozitiva continua de aer aplicata in timpul noptii. Este o metoda simplu de aplicat dar cu un inconvenient major: pacientul doarme cu masca. Se pot aplica instilatii medicamentoase la nivelul mucoasei nazale pentru decongestionarea acesteia si controlul pozitionarii extremitatii cefalice in somn.
Tratamentele chirurgicale constau in rectificarea deviatiei de sept , extirparea polipilor.
Cel mai usor de aplicat din punct de vedere tehnic si cel mai facil de suportat pentru pacient sunt tratamentele minim invazive cu Radiofrecventa. Gradul de eficienta a acestui tip de tratament este maxim cu atenuarea fenomenului de sforait. Se intervine sub anesteziae locala la nivelul valului palatin si al luetei sau a cornetelor nazale ( dupa caz), dupa care se aplica tratamentul cu Radiofrecventa in anumite puncte penteu micsorarea formatiunilor anatomice. Sfoaritul apare in timpul somnului datorita relaxarii musculaturii valului palatin si, implicit, al luetei ( omuletului) , iar acest tip de tratament ii reduce dimensiunile "omuletului" (luetei), astfel incat sa nu obstruieze caile aeriene si reduce gradul de laxitate. Tratamentul se aplica in regim ambulator. Daca e necesar, se repeta inca o sedinta la interval de o luna. Efecte secundare: primele doua zile postoperator pacientul poate avea dificultati de degluititie ( inghitire), dureri in gat, sforait accentuat la decubit dorsal ( dormit "pe spate"). Tratamentul postoperator consta in aplicarea solutiilor antiseptice sub forma de gargara de 3-4 ori pe zi. Efectele benefice ale tratamentului cu Radiofrecventa vor fi evidente dupa 14 zile si se vor imbunatati timp de 2-3 luni postoperator.
Sindromul de apnee in somn (sforaitul )este prezent pe lista de diagnostice din cele mai vechi timpuri, dar acum exista tratamentul minim invaziv pentru acesta: undele Radio.