Ghidul Serviciilor
Cimec - Institutul National Al Patrimoniului (Inp)
inapoi la firma 5132 vizite
Poza Institutul de Memorie Culturala
Foto

Institutul de Memorie Culturala - cIMeC este o instituţie publică extrabugetară, filială cu personalitate juridică subordonată Centrului de Pregatire Profesionala în Cultura ( Ministerul Culturii și Patrimoniului Național). A fost fondat în 1978 ca o organizaţie naţională pentru gestionarea bazelor de date de patrimoniu cultural. CIMEC este finanţat, în principal, de Ministerului Culturii și Patrimoniului National, pe bază de contracte.

Principala misiune a institutului este de a cerceta, dezvolta şi aplica tehnologiile informatice şi de comunicare în domeniul patrimoniului cultural.   

Repere cronologice:

În decursul timpului, la CIMEC s-a constituit un colectiv profesional specializat în documentare şi informatică culturală, format din specialişti în documentare de patrimoniu (arheologi, bibliologi, istorici, istorici de artă, etnografi); informaticieni (ingineri de sistem, programatori, administratori de baze de date); informaticieni-asistenţi specializaţi în procesare de date. Alături de aceştia, s-a constituit cu timpul un corp de colaboratori, specialişti în diverse domenii de patrimoniu cultural.

Activităţi specifice:

Resurse digitale la cIMeC (2009)

Patrimoniu mobil:

Patrimoniu imobil:

Resurse de referinţă:

Arhive:

Situl web al cIMeC ( http://www.cimec.ro), deschis în mai 1996, este principala poartă de acces la patrimoniul cultural românesc, incluzând: muzee, patrimoniul cultural mobil, arheologie, monumente istorice, carte rară, istorie, numismatică, etnografie, artele spectacolului, biblioteca digitală de manuscrise şi carte veche, cărţi electronice, legislaţie culturală, hărţi digitale etc. Situl este gestionat pe serverul CIMEC şi ocupă 16,2 GB. Fişiere existente pe situl web al CIMEC (dec. 2008): Pagini web: 59.010 fişiere html Imagini: 154.747 imagini jpg Documente: 1614 (1061 pdf şi 553 doc) Baze de date - 22 Total fişiere si baze: 213.824. Situl este parţial bilingv, în limba română şi engleză, unele pagini fiind, de asemenea, în limbile franceză, maghiară şi germană. În 2008 a avut 1,5 milioane de vizitatori.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.