Ghidul Serviciilor
Cimec - Institutul National Al Patrimoniului (Inp)
inapoi la firma 5091 vizite
Poza Despre Object ID
Foto

Standard internaţional de identificare a bunurilor de artă, anticariat şi antichităţi

© Fundația J. Paul Getty, 1999

Versiunea în limba română a fost realizată de CIMEC- Institutul de Memorie Culturală.

Despre Object ID

În prezent comerţul ilegal cu bunuri culturale este recunoscut pe scară largă ca una din categoriile preponderente de infracţionalitate internaţională. Furturile, falsificările, răscumpărările şi operaţiunile de contrabandă cu obiecte culturale sunt deseori folosite ca sursă de finanţare a altor activităţi infracţionale, iar obiectele însele sunt folosite atât ca mijloc de schimb între infractori, cât şi ca mod de spălare a banilor din profiturile provenite din aceste infracţiuni.

Poliţia recunoaşte de multă vreme importanţa unei documentaţii bune în lupta împotriva hoţilor de obiecte de artă. Într-adevăr, documentaţia are importanţă crucială pentru protecţia obiectelor de artă şi a antichităţilor, deoarece ofiţerii de poliţie rareori au posibilitatea să recupereze sau să returneze obiectele care nu au fost fotografiate şi descrise în mod corespunzător. Forţele de poliţie au în custodie un număr mare de obiecte care s-au recuperat în timpul acţiunilor poliţieneşti, dar care nu pot fi date înapoi proprietarilor de drept deoarece nu există nici un fel de documentaţie care să facă posibilă identificarea victimelor furturilor.

Proiectul Object ID (http://www.object-id.com) a fost iniţiat de Fundația J. Paul Getty (http://www.getty.edu) în 1993. Standardul Object ID a fost lansat în 1997. El este promovat de către importante agenţii de impunere a legii, incluzând FBI, Scotland Yard şi Interpol; muzee, organizaţii de patrimoniu cultural, comerţ de artă şi activităţi artistice; de companii de asigurări.

Proiectul Object ID a fost dezvoltat prin colaborarea dintre comunitatea muzeală, poliţie şi agenţiile vamale, comerţul de artă, industria asigurărilor şi evaluatorii de artă şi antichităţi. El ajută la combaterea furturilor de artă prin încurajarea utilizării standardului şi prin aducerea laolaltă a organizaţiilor din toată lumea care pot sprijini implementarea lui.

Categoriile de informaţii de identificare a obiectelor

Data când s-a întocmit descrierea obiectului.

Lista activităţilor de identificare a obiectului

1. Fotografierea

Fotografiile sunt de importanţă vitală pentru identificarea şi recuperarea obiectelor furate. Trebuie realizate fotografii generale, dar şi prim planuri cu inscripţiile, marcajele şi orice deteriorare sau reparaţie. Dacă este posibil, includeţi în imagine o scară sau un obiect de mărime cunoscută.

2. Stabilirea următoarele date:

3. Păstrarea în condiţii de siguranţă

Odată ce-aţi întocmit documentaţia despre obiect, păstraţi aceste informaţii într-un loc sigur.

Versiunea în limba română a fost realizată de CIMEC- Institutul de Memorie Culturală.

Data publicării : 12 iunie 2008

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.