Catalogul incunabulelor existente pe teritoriul Romaniei
Catalogul cuprinde descrierea cărţilor tipărite de la inventarea tiparului de către Johann Gutenberg (la jumătatea sec. al XV-lea) până la anul 1500 inclusiv, numite, cu un termen convenţional, incunabule.
Catalogul colectiv, semnalând numai datele care individualizează ediţia, are rolul de a evidenţia:
numărul incunabulelor din Romania, luate în evidenţă până la data accesării catalogului; autori/titluri/ediţii care alcătuiesc colecţia naţională de incunabule; numărul de exemplare din fiecare lucrare şi localizarea fiecărui exemplar; colecţiile de incunabule din România, luate în evidenţă până la data accesării catalogului.Bibliografia cataloagelor citate în această lucrare
Instrucţiuni
Carte veche romaneasca
Catalogul colectiv al cărţii vechi româneşti
Prima carte romaneasca s-a tipărit în 1508, în plină perioadă postincunabulară europeană. Datorită invenţiei lui Gutenberg, în perioada 1450-1500, în marile centre europene (Veneţia, Mantua, Nürenberg, Augsburg, Basel, Köln, Lyon, Milano, Paris, Roma, Strasbourg etc.) s-au tipărit primele cărţi, numite incunabule (denumire preluată din tehnica de tipărire, prin crearea unor matriţe în lemn în formă de leagăn). România se numără printre primele ţări care au introdus tiparul imediat după 1500....
Demersul nostru doreşte să creeze o imagine clară şi reală a ceea ce mai există acum în ţară (respectiv titluri şi număr de exemplare, în ce stare de conservare se află şi ce particularităţi deosebite prezintă fiecare exemplar, care sunt deţinătorii actuali). Suntem convinşi că un astfel de catalog va fi un preţios instrument de lucru în mâna specialiştilor domeniului, dar şi la îndemâna altor cercetători preocupaţi de istoria ştiinţei şi artei româneşti.
Catalogul este organizat cronologic, iar, în cadrul anilor, alfabetic la titlu sau autor (acolo unde este menţionat).
Carte romaneasca tipărita în secolul al XVI-lea
Carte românească tipărită în secolul al XVII-lea
Carte veche românească în colecţii străine
Bibliografia de referinta a Cartii Vechi
Bibliografia de referintă a Cărţii Vechi are un sens mult mai larg decât cel dedus din titlu. Deoarece ea descrie tratate, enciclopedii, studii, articole, care pun în lumină o serie de adevăruri ştiinţifice despre începuturile tiparului, despre descoperirile ulterioare interesante (referitoare la identificări de ediţii, autori, subiecte etc.) ne ofera posibilitatea unor informaţii foarte valoroase în domeniu.
Acesta cuprinde: istoria culturii, istoria scrisului şi a tiparului, istoria legăturii de carte, istoria religiei, a bibliotecilor, domenii ale ştiinţelor abandonate sau ale celor continuate astăzi, circulaţia cărţilor, etc. Bogatul index de subiecte care însoţeşte bibliografia le atestă, evidenţiind în acelaşi timp şi titlurile cărţilor vechi asupra cărora cercetătorii s-au aplecat îndelung, valorificându-le conţinutul, arta scrisului, a tiparului şi a legăturii.
Carte modernă Anton Maria del Chiaro, Revolutiile Valahiei, Veneţia, 1718
Unul din cele mai preţioase daruri pe care ni le-a făcut Italia în domeniul cunoaşterii trecutului nostru e cartea secretarului brâncovenesc Del Chiaro pe care acum râvna d-lui Cristian o strămută în româneşte.
Avem a face cu altceva decât arată titlul. În secolul al XVIII-lea istoria se prezenta adesea, supt influenţa curentului „filosofic“ de preschimbare ca „Revoluţii“. I s-a părut acestui Florentin că lucrarea lui va întâlni mai mulţi cetitori dacă o va întitula „Revoluţiile Valahiei"....
Ion Luca Caragiale"1907 - din primavara pâna în toamna"
Astăzi, cînd oricine are dreptul a se preocupa de marile noastre probleme de Stat, i se pare autorului că n'ar fi nepotrivit să-şi publice articolul aşa cum l'a aşternut el pe atunci, cu un adaus, ce se impune acuma, o jumătate de an mai tîrziu. .....
Scrieri politice
Dacă însă guvernul are o părere contrară sentimentului public, şi dacă dela această părere este angajat, faţă nu ştim cu cine, d'a nu se abate, atunci cum crede că o va scoate la capăt neavând două treimi în adunările de revizuire ?
Mihai Eminescu Poezii
Cu penetul ca sideful
Cu penetul ca sideful
Străluceste-o porumbiţă
Cu căpşorul sub aripă
Adormită sub o viţă
Şi tăcere e afară
Luminează aer, stele.
Mută-i noaptea, numai râul
Se frământă-n pietricele
mai multe poezii Doina Sălăjan
Amintirea miresmelor (1977)Era ca şi când n-ar fi fost
Acea grădină fermecată
Ca o poemă pe de rostŞtiută într-un vechi alt-dată...