Ghidul Serviciilor
City Construct, Constructii Si Amenajari - Bucuresti
inapoi la firma 175 vizite
Poza Tencuieli
Foto

Tipuri de tencuieli – In functie de elementul de constructie care se tencuieste si de conditiile de functionare, exista mai multe tipuri de tencuieli:

Tencuiala bruta, este folosita ca tencuiala exterioara pe elemente: calculele caselor, podurilor, constructii agrozootehnice. Se executa dintr-un singur strat de circa 2cm grosime, mortarul confectionindu-se cu nisip 0/7,1 mm;

Tencuiala sclivisita si gletuita, se aplica pe elemente de zidarie si se executa din 2 straturi: grundul si tinciul. Aceasta tencuiala asigura o buna compactitate si impermeabilitate si da suprafete netede. La tencuielile sclivisite stratul vizibil este netezit cu drisca de otel.

Stratul vizibil de la tencuielile gletuite se executa cu un strat subtire de pasta de ipsos sau var si se netezesc cu drisca de glet. Gletul se aplica pe acele tencuieli care urmeaza sa fie tratate mai deosebit sau care urmeaza sa fie vopsite in ulei. In mod obisnuit, in pasta de ipsos se adauga clei, pentru a avea o rezistenta mai buna.

Tencuiala pe beton se aplica in 3 straturi: spritz / grund / tinci

In ultimul timp se renunta tot mai mult la executarea tencuielilor pe beton, pentru ca se urmareste o betonare foarte ingrijita.

Tencuiala pe rabitz se aplica atunci cind se doreste obtinerea unor suprafete plane, cum sunt, tavanele la planseele cu nervuri din beton-armat sau in cazurile cind se tencuiesc suprafete alcatuite din materiale diferite(stilpi din lemn,zidarie din caramida). In aceasta situatie, plasa de rabitz se fixeaza pe materialul cu cea mai mica variatie de volum si se executa tencuiala, care nu va fi astfel supusa la variatiile de volum ale materialelor ce alcatuiesc elementul de constructie. In cazul planseelor de beton-armat plasa de rabitz se fixeaza pe nervurile planseului si de placa prin intermediul unor bare de otel cu diam de 6mm, situate la o distanta de 2 m una de alta si care sunt prinse de nervuri si placa prin intermediul unor mustati ce au fost betonate. Tencuiala pe rabitz se executa in 3 straturi: smirul/ grundul / tinciul.

Tencuiala impermeabila se foloseste la protectia suprafetei elementelor de constructii care vin in contact permanent sau foarte indelungat cu umiditatea mediului ambiant, cum sunt:zidurile subsolurilor, socluri, peretii canalelor, tuburile de scurgere, interioarele rezervoarelor sau bazinelor de apa, etc.

Mortarele, pentru tencuieli impermeabile folosesc ca liant cimentul portland, cimentul cu zgura, cu cenusa, cu tras; se folosesc mortare grase cu dozazul 1:(2-3)

Nisipul folosit trebuie sa aiba o compozitie granulometrica foarte buna si sa fie curat. Marirea impermeabilitatii se poate realiza prin folosirea unor adaosuri tensioactive, hidrofobizante(sapunuri de calciu sau aluminiu)

Cel mai adesea se folosesc mortarele cu adaos de /Apa stop/, care este un adaos impermeabilizator pentru mortarele de ciment si se prezinta sub forma de pulbere de culoare alb-galbui sau gri. Materialele utilizate la confectionarea mortarelor cu adaos de /Apa stop/ sunt: ciment/PZ400;PT400/PC400/SM/SMA/F350/; nisip silicios spalat cu granulozitate buna; apa(se interzice apa de mare si minerala) si Apastop P.

Mortarele confectionate cu Apastop P, au urmatoarele compozitii orientative:

Tencuielile decorative, se executa cu var gras stins in praf, cimenturi albe sau colorate si cu agregate din roci colorate(deseuri de marmura,ceramica). Se impune stabilitatea culorilor in mediul alcalin generat de procesul de hidratare a liantului.

Tencuielile decorative cele mai obisnuite sunt:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.