Tratamentele de deratizare se adreseaza combaterii rozatoarelor daunatoare, soareci si sobolani, considerate drept canale de transmitere a unor boli grave de la animale la oameni. Deratizarea vizeaza simultan îndepartarea gunoiului menajer care este principala sursa de hrana a rozatoarelor si aplicarea unor substante chimice de tip rodenticid (raticid), sub forma unor momeli toxice si gaze toxice care produc efect numai dupa ingerarea mai multor doze.
Este necesar sa se înteleaga ce anume atrage aceste pericole naturale în preajma sau în interiorul spatiilor folosite de oameni. Totodata, trebuie constientizat efectul toxic si pentru alte mamifere sau animale de companie care ingereaza accidental produsele raticide. De aceea, aplicarea tratamentelor trebuie efectuata numai de personal autorizat din cadrul firmelor specializate.
Pentru o eficienta maxima si o protectie umana totala sunt utilizate numai substante destinate profilaxiei sanitare avizate de specialistii Ministerului Sanatatii. Procesul de deratizare trebuie sa fie organizat periodic pentru preventie si combatere, atât la interior, cât si la exterior.