Dezinfectia, parte a triadei DDD (Deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie) este operatia prin care se urmareste distrugerea microbilor sau a parazitilor animali si vegetali pentru a împiedica contaminarea si propagarea bolilor contagioase de tip infectios sau parazitar la oameni, la plante sau animale. Operatiunea se executa pe obiecte, în încaperi sau în locuri infectate, folosindu-se substante profesionale speciale cunoscute drept virucide, bactericide, fungicide si algicide.
Dezinfectia se poate face în scop profilactic, de prevenire, sau de necesitate atunci când se înregistreaza cazuri de natura medicala. Pentru a fi eficienta, procedura de dezinfectie trebuie sa fie precedata în majoritatea cazurilor de curatare prin dezinsectie si deratizare. În acest fel, se poate vorbi despre o igienizare si decontaminare completa a unui spatiu.
Procesul consta în aplicarea substantelor dezinfectante care trebuie lasate sa actioneze corespunzator timpului de expunere, dupa care se trece la îndepartarea substantelor prin spalare.
În functie de echipamentul folosit, dezinfectia se poate realiza prin pulverizare reziduala, generare de ceata rece, atomizare, ceata calda/fumigatie.