Atunci cand un dinte este foarte deteriorat si aparant pare irecuperabil, se poate repara ajutorul coroanelor dentare. O coroana dentara este indicata pentru a proteja un dinte fracturat, pentru a reconstituii un dinte foarte cariat sau pentru a oferii rezistenta unui dinte la care a fost efectuat un tratament de canal.
Tratementele realizate cu ajutorul coroanelor dentare asigura o perioada lunga de functionalitate el rezistand si pana la 20 ani.
Care este procedura?
Medicul va prepara dintele astfel incat sa creeze destul spatiu pentru ca tehnicianul dentare sa realizeze coroana. Dupa amprentarea dintelui preparat este turnat un model pe care se va realiza coroana. Tehnicianul va realiza coroana astfel incat sa corespunda ca aspect si ca forma cu dintii dumneavoastra naturali. Pe perioada de realizare a lucrarii cabinetul nostru va realiza o coroana provizori astfel incat dintele preparat sa fie protejat iar dumneavoastra sa va bucurati in continuare de un zambet atragator. Dupa realizarea coroanei in laborator aceasta se va cimenta definitiv astfel incat dumneavoastra sa va puteti folosii de ea pentru o perioada lunga de timp.
O noua tehnologie de realizarea a coroanelor CAD/CAM este acum diponibila, ea presupune scanarea de catre un calculator a modelului, tehnicianul realizeaza coroana pe calculator, iar ulterior aceasta va fi frezata dintr-un bloc de ceramica de catre o masina. Avantajul este realizarea unor coroane cu o adaptare perfecta, estetica maxima datorita evitarii folosirii metalului ca suport pentru portelan si rezistenta maxima cu ajutorul oxidului de zirconiu care ofera rezistenta ceramicii..
Materile folosite la realizarea coroanelor.
Exista 3 categorii predominante prentru realizarea coroanelor:
1. Coroane metalo-ceramice
2. Coroane ceramice
3. Metalice
Coroanele metalo-ceramice asigura un tratament estetic, rezistent si de lunga durata. Un factor important pentru realizarea unor coroane functionale si estetice este realizarea unui spatiu suficient pentru ca tehnicianul sa poata oferii o grosime ideala atat partii metalice cat si portelanului de acoperire.
In anumite cazuri exista pozibilitatea ca in timp gingia sa se retraga si sa transpara marginea metalica a coroanei cu un efect inestetic. Realizarea unei coroane metalice cu marginile din portelan poate rezolva acest neajuns.
Coroanele ceramice se pot impartii in doua categorii: cele cu suport de zirconiu si cele realizate integral din ceramica pentru care este necesara o tehnica adeziva de cimentare.
Aceste restaurari fara metal ofera o serie de avantaje. Eliminand parte metalica o coroana ceramica necesita o grosime mai mica a materialului si deci o slefuire mai putin agresiva a dintelui. Lipsa metalului de asemeni ofera o mai buna reflexie a luminii si astfel se obtin coroane cu un aspect natural si cu o estetica mai ridicata. De asemeni este eliminta si problema marginii gingivale cenusii care apare la coroanele metalo-ceramice.
Coroanele metalice desi nu reprezinta solutii estetice de restaurate ele sunt indicate in anumite cazuri. De exemplu la pacientii cu o muscatura puternica sau la pacientii cu parafunctii care isi tocesc dintii acest tip de lucrari este mai indicat. Acest tip traditional de tratament poate oferii un grad ridicat de rezistenta dintiilor astfel incat sa va puteti folosii in continuare de ei mai ales in cazul dintiilor posteriori care sunt putin vizibili.