Fatetele dentare sunt restauratii minim invazive realizate in laborator care se cimenteaza pe zona frontala a dintiilor pentru a le inbunatatii aspectul (forma, culoarea, dimensiunea etc)
Ce probleme pot fi rezolvate cu ajutorul fatetelor?
Probleme de culoare a dintiilor - dintii care sunt foarte colorati si care nu se pot albi prin periaje si tratamente de albire pot beneficia de fatete dentare pentru a recapata o culoarea naturala.
Spatieri - Spatiile dintre dintii se pot inchide foarte usor cu ajutorul fatetelor realizand un zambet mult mai atragator.
Dinti strambi - pentru dintii care nu se gasesc in pozitia ideala sau sunt rotati tratamentul cel mai potrivit este cel ortodotic. Cu toate aceste tratamentul ortodontic poate dura ani. In cazul dintiilor care nu sunt sever malpozitionati tratamentul cu fatete poate reda un aspect aliniat si uniform al dintilor.
Dinti tociti -
Care este diferenta intre fatele ceramice si cele de compozit?
In general cele mai folosite sunt fatetele ceramice deoarece sunt mai rezistente si mai estetice decat restaurarile de compozit. Fatele de compozit se pot pigmenta mai usor in timp si nu rezista la fel de mult ca cele ceramice. Fatetele ceramice ofera un aspect mult mai natural datorita transluciditatii lor.
Care este procedura de realizare a fatetelor?
In prima etapa se realizeaza modele de studiu pe care in laboratorul dentar se modeleaza din ceara aspectul final al fatetelor. In cabinetul dentar se va transfera cu ajutorul materialelor compozite provizorii forma fatetelor realizate in laborator in cavitatea orala pentru ca pacientul sa poata previzualiza aspectul final al lucrarilor.
Dupa acordul final al pacientului se trece prepararea dintiilor pentru a crea spatiul necesar fatetelor dentare. Datorita dimensiunilor foarte mici ale fatetelor in general preparatiile sunt foarte mici, sub 0.5 mm.
Apoi se amprenteaza zonele preparate iar amprenta este trimisa in laborator pentru a se realiza fatetele. Pe perioada realizarii fatetelor in laborator pacientii vor purta o lucrare provizorie relizata in cabinet dupa modelul de studiu initial.
La urmatoare programare se probeaza fatelele si se cimenteaza definitiv.