Terapia de grup presupune intalnirea mai multor persoane ce impartasesc experiente comune. Aceste experiente pot fii boli sau tulburari psihice, boli sau tulburari somatice, experiente asemanatoare (despartiri, decese, pierderi etc.) sau preocupari comune.
Fata de terapia individuala, cea de grup aduce cu sine avantajul suportului emotional pe care grupul il ofera si o mai mare varietate de experiente si solutii la probleme sau preocupari comune.
De multe ori participarea la terapie de grup nu exclude terapia individuala dar poate aduce o completare benefica acesteia si chiar o poate potenta si imbogati.
Grupul functioneaza ca o mica societate care are rolul de a crea un cadru securizant, reconfortant, plin de caldura si intelegere, in care fiecare se poate deschide si poate vorbi despre sine fara a se teme de judecati, critici sau prejudecati.
De asemenea, grupul este cadrul sigur in care putem experimenta relatii sociale fara teama de a fi respinsi. Aici se pot exersa deprinderi de comunicare si relationare, se pot imbunatati stiluri de comunicare si se pot invata noi modalitati optime de a imbogati relatiile din afara grupului, din viata reala.