Ce este nutritia terapeutica?
Nutritia terapeutica sau terapia medical nutritionala reprezinta utilizarea unui regim alimentar specific in tratamentul afectiunilor medicale precum si a simptomelor din cadrul acestora.
Rolul nutritiei terapeutice
Este folosita si in preventia unor semne si simptome care pot fi cauzate sau complicate de obiceiurile alimentare nesanatoase. Terapia prin nutritie nu are rolul de a inlocui tratamentul medicamentos ci de a actiona complementar acestuia.
Consultatie nutritie terapeutica, 50 minute – 200 RON
Consultatie nutritie terapeutica doctor in medicina, 50 minute – 350 RON
Care sunt cele mai des intalnite boli care ar putea beneficia de nutritie terapeutica?
Obezitatea si supraponderea
Diabetul zaharat tip 2
Diabetul zaharat tip 1
Hipertensiunea arteriala
Hipercolesterolemie
Hipertrigliceridemie
Hiperuricemie
Boala cronica de rinichi
Cancer
Sindromul de intestin iritabil
Boli inflamatorii intestinale: Boala Crohn, diverticulita si colita ulcerativa
Diaree/constipatie
Litiaza biliara
Litiaza renala
Hepatite
Pancreatite
Alergiile si intolerantele alimentare
Malnutritia
Pentru boli precum diabet zaharat, dislipidemii sau hipertensiune arteriala tratarea bolilor prin nutritie are un rol important, putand chiar duce la scaderea nevoii de terapie medicamentoasa.
Boli precum alergiile alimentare, sindrom de intestin iritabil, gastrite, diaree, constipatie beneficiaza de o imbunatatire a simptomelor atunci cand, pe langa tratamentul medicamentos se apeleaza si la tratarea afectiunilor medicale prin nutritie.
Cancerul, de orice fel, este insotit de riscul de malnutritie, care apare in timpul bolii sau tratamentului. Nutritia terapeutica trebuie initiata imediat la toti acei pacienti care inca nu sunt denutriti, la cei care au probabilitate mare de a dezvolta casexie sau la cei care au reactii adverse gastro-intestinale ca urmare a administrarii tratamentului medicamentos).
Consilierea nutritionala trebuie sa fie un proces dedicat si repetat, astfel incat acestia sa isi poata schimba si mentine obiceiurile alimentare. Un aspect important de care se tine cont in timpul consultatiei de nutritie terapeutica este calitatea vietii si integrarea sociala, care se doresc a fi imbunatatite. Se va tine cont si de preferintele si obiceiurile pacientului astfel incat sa se asigure complianta crescuta si sfaturi nutritionale personalizate.
Personalizarea tine cont nu numai de preferintele alimentare ale pacientului ci si de faptul ca fiecare pacient este unic, avand un necesar energetic propriu (rata metabolica de repaus unica), o toleranta digestiva proprie.