Ghidul Serviciilor
Consiliul Legislativ
inapoi la firma 2518 vizite
Poza Evenimemte
Foto

2007

 

Consiliul Legislativ, membru al Asociaţiei Consiliilor de Stat şi Jurisdicţiilor Administrative Supreme din Europa. Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, Consiliul Legislativ a devenit membru al Asociaţiei Consiliilor de Stat şi Jurisdicţiilor Administrative Supreme. Aderarea Consiliului Legislativ la Asociaţie a fost aprobată prin Legea nr. 316/2007. Asociaţia Consiliilor de Stat şi Jurisdicţiilor Administrative Supreme din Uniunea Europeană are drept scop promovarea schimburilor de idei şi de experienţă între membrii săi, în probleme ce privesc activitatea jurisdicţiilor administrative şi, respectiv, a instituţiilor cu rol de avizare legislativă, în special în legătură cu dreptul comunitar.

 

Participare la manifestări internaţionale. În cursul anului 2007, reprezentanţii Consiliului Legislativ au participat la următoarele manifestări internaţionale:

– Congresul Academiei de Drept European cu tema „Viitorul Europei – o perspectivă juridică”, ce a avut loc la Trier (Germania), în perioada 27-29 septembrie. Congresul, organizat cu prilejul aniversării a 15 ani de la înfiinţarea Academiei de Drept European, a avut pe ordinea de zi următoarele puncte de dezbatere: tratatul reformator (Tratatul de la Lisabona), programul Uniunii Europene pentru o mai bună reglementare, noi provocări pentru Curtea de Justiţie, dezvoltarea Europei sociale.

– Reuniunea serviciilor de studii şi documentare, organizată la Brno (Republica Cehă), în data de 19 octombrie, de Asociaţia Consiliilor de Stat şi Jurisdicţiilor Administrative Supreme din Uniunea Europeană. În deschiderea reuniunii au fost prezentate bazele de date DecNat şi JuriFast, realizate de Asociaţie cu sprijinul jurisdicţiilor administrative membre, precum şi noua secţiune a site-ului Asociaţiei intitulată „Turul Europei”, care prezintă jurisdicţiile administrative supreme din statele membre. Cu acest prilej, au avut loc şi discuţii referitoare la forumul Asociaţiei şi la modalităţile de folosire a acestuia ca instrument de schimb de informaţii între experţii instituţiilor membre ale Asociaţiei.

 

Întălniri la sediul Consiliului Legislativ. De asemenea, pe parcursul anului 2007 au avut loc întâlniri la sediul Consiliului Legislativ cu reprezentanţi ai unor instituţii cu atribuţii în domeniul juridic-legislativ din alte state. Cu aceste ocazii, partea română a prezentat o serie de aspecte legate de organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, precum şi informaţii referitoare la legislaţia naţională.

 

  2005

 

Seminar internaţional privind informarea şi consultarea angajaţilor. Oficiul TAIEX al Comisiei Europene a organizat în Turcia, la Istanbul, în perioada 28 februarie – 1 martie 2005, un seminar internaţional având ca temă informarea şi consultarea angajaţilor. La acest seminar, care a reunit aproximativ 100 de participanţi din Bulgaria, Ungaria, Turcia şi România, Consiliul Legislativ a fost reprezentat domnul Eduard Călinoiu, expert în cadrul Departamentului de armonizare a legislaţiei cu reglementările Uniunii Europene.

Din dezbaterile ce au avut loc în cadrul seminarului trebuie subliniate discuţiile cu privire la necesitatea implementării Directivei cadru nr. 2002/14/CE privind informarea şi consultarea angajaţilor, directivă care a fost elaborată în conformitate cu unele drepturi fundamentale din Carta drepturilor fundamentale din viitoarea Constituţie europeană, inclusiv dreptul la negocieri şi acţiuni colective.

 

Colocviu internaţional privind lucrătorii vârstnici în Europa. Domnul Andrei Popescu, şeful Departamentului de armonizare a legislaţiei cu reglementările Uniunii Europene, a participat, din partea Consiliului Legislativ, în data de 18 martie, la colocviul organizat în Franţa, la Strasbourg, de Universitatea „Robert Schuman” împreună cu Grupul european de cercetare în dreptul muncii, cu tema „Lucrătorii vârstnici în Europa”.

La acest colocviu au participat reprezentanţi din Germania, Anglia, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Olanda şi România. Colocviul a cuprins o conferinţă cu tema „Muncitorii în vârstă – contextul european”, precum şi o serie de mese rotunde. Domnul Andrei Popescu a avut o intervenţie la masa rotundă referitoare la încadrarea în muncă a lucrătorilor vârstnici, prezentând legislaţia română în materie, în contextul eforturilor României pentru pregătirea aderării la Uniunea Europeană.

 

Simpozion privind influenţa Constituţiei europene asupra legislaţiei naţionale. Uniunea Juriştilor din România a organizat, în data de 18 aprilie, un simpozion cu tema „Influenţa Constituţiei europene asupra legislaţiei naţionale”, la care au participat importante personalităţii ale mediului juridic din România. În cadrul simpozionului, Consiliul Legislativ a fost reprezentat de domnul Andrei Popescu, şeful Departamentului de armonizare a legislaţiei cu reglementările Uniunii Europene, care a prezentat o interesantă intervenţie intitulată „Câteva elemente ale Tratatului constituţional al Uniunii Europene”.

 

Vizita delegaţiei Tribunalului Suprem de Justiţie din Venezuela. O delegaţie a Tribunalului Suprem de Justiţie din Venezuela, formată din domnul Omar Mora Diaz, preşedintele Tribunalului, şi doamna Estella Morales Lamuno, prim-vicepresedinte al acestei instituţii si preşedinte al Secţiei Constituţionale, a efectuat o vizită în România, la invitaţia preşedintelui Curţii Constituţionale din România.

Cu acest prilej, delegaţia venezueleană a fost primită, în ziua de 7 iunie, şi la Consiliul Legislativ, ocazie cu care domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului, a făcut o amplă prezentare a modului de organizare şi funcţionare a instituţiei. Înalţii oaspeţi au manifestat un interes deosebit faţă de cele prezentate, considerând că înfiinţarea în Venezuela a unei instituţii similare Consiliului Legislativ ar fi utilă pentru procesul de elaborare a legislaţiei din această ţară.

 

Conferinţa privind jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României şi Convenţia europeană a drepturilor omului. Curtea Constituţională a organizat la Sinaia, cu sprijinul Ministerului Regal al Afacerilor Externe al Norvegiei, în perioada 15-16 iunie, Conferinţa Naţională cu tema „Jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României şi Convenţia europeană a drepturilor omului”. La Conferinţă au participat personalităţi marcante ale vieţii juridice din România şi din străinătate, precum şi judecători de la curţile de apel şi tribunalele din ţară.

La lucrările Conferinţei a luat parte şi domnul Sorin Popescu, preşedintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare, care a adresat, cu acest prilej, un mesaj din partea domnului dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ.

 

Vizita delegaţiei Curţii Constituţionale din Republica Moldova. O delegaţie a Curţii Constituţionale din Republica Moldova, condusă de domnul Victor Puşcaş, preşedintele acestei instituţii, a efectuat o vizită în România, la invitaţia preşedintelui Curţii Constituţionale din România.

Cu acest prilej, delegaţia moldoveană a fost primită, în ziua de 30 iunie, şi la Consiliul Legislativ, ocazie cu care domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului, a prezentat ultimele modificări survenite în organizarea şi funcţionarea acestei instituţii. Înalţii oaspeţi au manifestat un interes deosebit faţă cele prezentate, considerând că înfiinţarea în Republiuca Moldova a unei instituţii similare Consiliului Legislativ ar fi utilă pentru procesul de elaborare a legislaţiei din această ţară.

 

  2004

 

Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române – o jumătate de veac de existenţă. Aula Academiei Române a găzduit, în data de 16 ianuarie 2004, o sesiune omagială consacrată împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea Institutului de Cercetări Juridice. Cu acest prilej, au luat cuvântul importante personalităţi ale vieţii politice şi juridice româneşti, între care menţionăm pe domnul Adrian Năstase, prim ministru al României, doamna Rodica Stănoiu, ministrul justiţiei şi domnul Nicolae Popa, Preşedintele Curţii Constituţionale.

 

În alocuţiunea rostită cu acest prilej, domnul dr. Dragoş Iliescu, Preşedintele Consiliului Legislativ - care provine din rândurile cercetătorilor acestei prestigioase instituţii - a subliniat aportul specialiştilor Institutului în conlucrarea cu Consiliul Legislativ, cu alte instituţii de drept, inclusiv cu facultăţile de profil din Bucureşti şi din principalele centre universitare ale ţării. De asemenea, domnul dr. Dragoş Iliescu a lansat cu această ocazie volumul intitulat “Personalităţi ale Consiliului Legislativ de-a lungul timpului”, publicat sub egida Consiliului Legislativ.

 

Vizita delegaţiei Curţii Constituţionale din Italia. Ca urmare a invitaţiei domnului prof. univ. dr. Nicolae Popa, preşedintele Curţii Constituţionale din România, o delegaţie a Curţii Constituţionale din Republica Italiană a efectuat o vizită la Bucureşti. Cu ocazia acestei vizite, în data de 16 aprilie 2004, delegaţia italiană a avut o întâlnire cu domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ, prilej cu care au fost prezentate structura organizatorică, modul de funcţionare, precum şi atribuţiile acestei instituţii.

 

Vizita domnului Goran Lambertz, cancelarul Justiţiei din Suedia. În data de 27 aprilie 2004, la invitaţia Uniunii Juriştilor din România, domnul Goran Lambertz, cancelar al Justiţiei din Suedia, a ţinut o prelegere cu privire la atribuţiile ce revin funcţiei pe care o deţine în sistemul instituţiilor de stat suedeze. La această manifestare au participat, alături de numeroase personalităţi ale vieţii juridice din ţara noastră, domnul Sorin Popescu, preşedintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare, precum şi alţi membri ai Consiliului Legislativ.

 

Proiectul de înfrăţire instituţională privind „Întărirea capacităţii instituţionale a Ministerului Administraţiei şi Internelor”. În cadrul proiectului menţionat, domnul Philippe Leroy, director al unităţii pentru interese publice din Ministerul funcţiei publice şi reformei statului din Franţa, a avut, în data de 13 mai 2004, o întâlnire cu reprezentanţi ai Consiliului Legislativ. Scopul acestei întâlniri a urmărit identificarea celor mai bune metode de elaborare a unui ghid metodologic de codificare a actelor normative din domeniul administraţiei publice.

 

Sesiunea ştiinţifică cu tema „Adaptarea legislaţiei României la standardele europene”. În perioada  15-16 mai 2004, Universitatea „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi şi Asociaţia Română de Drept Constituţional au organizat la Iaşi a XII-a ediţie a sesiunilor ştiinţifice anuale. Cu această ocazie a avut loc a şasea ediţie a mesei rotunde internaţionale dedicată aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Senatului României, cu tema „Rolul şi locul parlamentului contemporan în sistemul autorităţilor publice”, maifestare la care a participat, din partea Consiliului Legislativ, domnul Sorin Popescu, preşedintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare.

 

Congresul Avocaţilor din România. În zilele de 12 şi 13 iunie, s-au desfăşurat la Costineşti lucrările Congresului Avocaţilor din România. Cu ocazia acestui eveniment, la care au participat numeroase personalităţi ale vieţii juridice din România, domnul dr. Dragoş Iliescu, Preşedintele Consiliului Legislativ, a prezentat un mesaj care a evidenţiat importanţa şi prestigiul profesiei de avocat printre profesiunile cu profil juridic, precum şi rolul avocatului în realizarea liberului acces la justiţie şi în apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

 

Vizita delegaţiei Curţii Constituţionale din Federaţia Rusă. O delegaţie a Curţii Constituţionale din Federaţia Rusă, condusă de domnul Preşedinte Valery Zorkin, a efectuat o vizită la Bucureşti la invitaţia Curţii Constituţionale din România. Cu prilejul vizitei, delegaţia rusă a avut convorbiri oficiale şi cu domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ. În cursul reuniunii, au fost discutate o serie de aspecte de interes comun legate de modalităţile de efectuare a controlului de constituţionalitate al actelor normative în cele două state, precum şi de modul de organizare şi funcţionare a Consiliului Legislativ din România.

 

Simpozionul naţional cu tema “Reforma justiţiei şi integrarea europeană”. La iniţiativa Uniunii Juriştilor din România, a fost organizat un simpozion naţional cu tema “Reforma justiţiei şi integrarea europeană”, consacrat Zilei Justiţiei. Cu prilejul acestui eveniment s-a sărbătorit, cu participarea Excelenţei Sale Philippe Etienne, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, bicentenarul Codului Civil francez şi împlinirea a 140 de ani de la adoptarea Codului civil român.

 

Participând, alături de alte personalităţi marcante ale vieţii politice, juridice şi universitare româneşti şi de reprezentanţi ai societăţii civile la această importantă manifestare, domnul dr. Dragoş Iliescu, Preşedintele Consiliului Legislativ, a prezentat un mesaj de felicitare prin care a evidenţiat rolul Consiliului Legislativ în procesul de armonizare a legislaţiei româneşti cu cea europeană şi, mai ales, în finalizarea legislaţiei privind reforma în justiţie.

 

  2003

 

Vizita delegaţiei Comisiei de drept constituţional a Camerei Deputaţilor din Republica Cehă. O delegaţie a Comisiei de drept constituţional din Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe condusă de domnul Stanislav Krecek, vicepreşedintele Comisiei, a efectuat o vizită oficială în ţara noastră, la invitaţia Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor din România.

 

Delegaţia cehă, însoţită de gazdele sale şi de reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti, a avut o întâlnire cu domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ, în ziua de 28 ianuarie 2003. Cu acest prilej, au fost discutate o serie de aspecte de interes comun referitoare la procesul de adoptare a proiectelor de legi în cele două state, inclusiv chestiuni privitoare la armonizarea legislaţiei naţionale cu reglementările comunitare.

 

Vizita domnului Sorin Popescu, preşedintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare în Polonia. Cu prilejul sesiunii de comunicări ştiinţifice organizată de Institutul de ştiinţe juridice din cadrul Academiei Poloneze de Ştiinţă, împreună cu Fundaţia de promovare a dreptului european, care a avut loc în data de 21 martie a.c., domnul Sorin Popescu, preşedintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare, a efectuat o vizită în Polonia la invitaţia Institutului polonez de ştiinţe juridice, personal a prof. dr. Adam Lopatka.

 

Cu ocazia vizitei, domnul Sorin Popescu a avut o serie de întâlniri oficiale cu preşedintele Consiliului Legislativ de pe lângă Primul Ministru, cu preşedintele Comisiei Legislative din Seimul Republicii Polone, precum şi cu şeful cancelariei Seimului, în scopul stabilirii unor contacte în perspectiva unei viitoare colaborări bilaterale între reprezentanţii instituţiei noastre şi omologii lor polonezi. Dl Sorin Popescu a participat la festivitatea de sărbătorire a prof.univ.dr. Leszek Kubicki, fost ministru de justiţie, la 50 de ani de activitate.

 

Conferinţa Internaţională a Donatorilor Anticorupţie. În perioada 15-16 aprilie 2003, Comitetul Naţional de Prevenire a Criminalităţii a avut iniţiativa organizării la Palatul Parlamentului a unei conferinţe internaţionale cu tema “Investiţii în lupta împotriva corupţiei”. Pe agenda conferinţei au fost puse în dezbatere probleme de interes major cum ar fi: reforma legislativă, consolidarea integrităţii sistemului judiciar şi a capacităţii instituţionale de prevenire şi combatere a corupţiei, combaterea corupţiei de către societatea civilă, precum şi identificarea unor resurse de finanţare a programelor anticorupţie.

 

Cu acest prilej, domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ, a susţinut, în cadrul dezbaterilor pe tema reformei legislative, comunicarea intitulată: “Consiliul Legislativ, participant activ în derularea unor programe de combatere a corupţiei”.

 

Lansarea cărţii “Probleme actuale ale tehnicii legislative”, apărută sub egida Consiliului Legislativ. Publicarea acestei lucrări de prestigiu sub egida Consiliului Legislativ, la debutul anului 2003, a fost celebrată printr-o dublă lansare, prima fiind organizată în Aula Universităţii din Târgu-Jiu, în ziua de 12 aprilie.

 

Lansarea oficială a volumului a avut loc în ziua de 15 mai 2003, la sediul Uniunii Juriştilor din România, cu prilejul simpozionului cu tema “Tehnica legislativă în actualitate”. Manifestarea s-a bucurat de o largă audienţă, atât din partea membrilor Consiliului Legislativ, cât şi din partea unor personalităţi şi specialişti din domeniul dreptului.

 

A XI-a ediţie a Sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice organizată de Universitatea “Mihail Kogălniceanu” din Iaşi. Ca urmare a invitaţiei adresată de organizatori, domnul Sorin Popescu, preşedintele Secţiei de evidenţă oficială şi documentare, a reprezentat instituţia în cadrul acestei manifestări ştiinţifice.

 

Evenimentul organizat în colaborare cu Centrul francofon de drept constituţional, Asociaţia română de drept constituţional şi Centrul de studii Comparate s-a desfăşurat în zilele de 23 şi 24 mai 2003 şi a inclus o şedinţă de comunicări şi referate, precum şi două mese rotunde cu următoarele teme: “Rolul şi funcţiile Parlamentului” şi “Curtea Penală Internaţională – Probleme juridice şi politice”.

 

Vizita delegaţiei Curţii Constituţionale a Republicii Slovace. O delegaţie a Curţii Constituţionale a Republicii Slovace, condusă de domnul preşedinte Jan Mazak, fost vicepreşedinte al Consiliului Legislativ şi actual preşedinte al Curţii Constituţionale, a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 3 – 6 iunie 2003.

 

Având în vedere interesul exprimat de oficialii slovaci, delegaţia a fost primită, în ziua de 4 iunie 2003, de domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ. În cadrul convorbirilor bilaterale, au fost abordate probleme de interes comun pentru activitatea celor două instituţii, legate de diverse aspecte ale organizării şi structurii acestora, precum şi de modul de exercitare a atribuţiilor conferite.

 

A IX-a ediţie a Universităţii Internaţionale a Drepturilor Omului. În perioada 21-27 iulie 2003, s-a desfăşurat la Cheia, sub egida Institutului Român pentru Drepturile Omului, a IX-a ediţie a Universităţii Internaţionale a Drepturilor Omului, cu tema: “Artizanii Drepturilor Omului Moderne”. Cu prilejul acestei manifestări ştiinţifice, inspirată de aniversarea a 55 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi a 10 ani de la intrarea României în Consiliul Europei, Consiliul Legislativ a fost reprezentat de domnul Sorin Popescu, Preşedintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare.

 

Vizita delegaţiei Tribunalului Constituţional al Republicii Portugheze. Ca urmare a invitaţiei Curţii Constituţionale din România, o delegaţie a Tribunalului Constituţional al Republicii Portugheze a efectuat o vizită în România, în perioada 2-6 octombrie 2003. Cu prilejul acestei vizite, delegaţia portugheză a avut, în ziua de 3 octombrie a.c, o întâlnire cu domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ.

 

Simpozion ştiinţific cu tema “De la Constituţia tranziţiei la Constituţia integrării euro-atlantice”. Senatul României, în colaborare cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, au organizat în data de 15 octombrie 2003 un simpozion ştiinţific cu tema “De la Constituţia tranziţiei la Constituţia integrării euro-atlantice”. Cu acest prilej, domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ, a fost invitat să prezinte o comunicare ştiinţifică, alături de reprezentanţi ai Preşedinţiei României, Senatului, Camerei Deputaţilor, Curţii Constituţionale şi Guvernului.

 

Vizita oficială a Consiliului Legislativ al Guvernului Republicii Slovace. În perioada 23-25 octombrie 2003, o delegaţie a Consiliului Legislativ al Guvernului Republicii Slovace, condusă de domnul Stefan Grman, secretarul general al acestei instituţii, a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia domnului dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ din România. Delegaţia a fost însoţită de domnul Jan Soth, ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti.

 

Cu acest prilej, au avut loc întâlniri la Departamentul pentru Activităţi Parlamentare al Camerei Deputaţilor şi la Ministerul Justiţiei. De asemenea, s-au desfăşurat convorbiri oficiale la Consiliul Legislativ, care au avut ca obiect caracteristicile şi organizarea întregului sistem de elaborare a normelor juridice în România precum şi funcţiile de avizare ale Consiliilor Legislative din România şi Slovacia.

 

Premiile ştiinţifice ale Uniunii Juriştilor din România, Societăţii “Titu Maiorescu” şi revistei “Palatul de Justiţie” pe anul 2003. În cadrul ceremoniei de decernare a acestor premii deja tradiţionale, organizată de Uniunea Juriştilor din România, premiul “Andrei Rădulescu” a fost acordat volumului “Probleme actuale ale tehnicii legislative”, publicat de Editura “Lumina Lex” sub egida Consiliului Legislativ şi sub semnăturile domnului Sorin Popescu, preşedintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare şi a doamnei Victoria Ţăndăreanu, şefa Serviciului documentare şi informare legislativă.

 

  2002

 

Conferinţa internaţională de drept şi limbă. România a găzduit la Iaşi, în perioada 24-26 mai 2002, a VIII-a Conferinţă Internaţională de Drept şi Limbă, care se înscrie în preocupările Academiei Internaţionale de Drept Lingvistic de a încuraja cercetările juridico-lingvistice pertinente. Consiliul Legislativ a fost reprezentat la lucrările acestei conferinţe de domnul Sorin Popescu, preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare, care a prezentat comunicarea intitulată "Folosirea limbajului legislativ în România".

 

Congresul Avocaţilor din România. Consiliul Legislativ a fost reprezentat la lucrările Congresului Avocaţilor, desfăşurat la Neptun-Olimp în perioada 14-16 iunie 2002, de domnul Sorin Popescu, preşedintele Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare, care a prezentat cu acest prilej un mesajul preşedintelui Consiliului Legislativ, domnul dr. Dragoş Iliescu, adresat participanţilor la această importantă manifestare.

 

 

 

Vizita preşedintelui Consiliului Legislativ în Olanda. O delegaţie a Consiliului Legislativ, condusă de domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele acestei instituţii, a efectuat, în perioada 20-21 iunie 2002, o vizită oficială în Olanda, la invitaţia omologului său, domnul H.D. Tjeenk Willink, vicepreşedintele Consiliului de Stat olandez.

 

Cu acest prilej, delegaţia română a avut o serie de întâlniri şi la sediul Parlamentului olandez, ce au culminat cu primirea delegaţiei române de către doamna Maria van der Hoeven, vicepreşedinte al Camerei Reprezentanţilor. Au fost discutate, cu acest prilej, aspecte de interes comun privind procedurile legislative în cele două ţări, cu accent pe rolul Consiliului de Stat şi, respectiv, al Consiliului Legislativ în procesul de elaborare a legislaţiei.

 

Ziua Justiţiei. În cadrul manifestărilor organizate de Uniunea Juriştilor din România, cu ocazia Zilei Justiţiei, a fost lansată lucrarea "Regimurile politice din Uniunea Europeană şi România", apărută sub îngrijirea prof. univ. dr. Genoveva Vrabie, a cărei prefaţă a fost semnată de dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ. Cu acest prilej, domnul dr. Dragoş Iliescu a făcut o prezentare a volumului.

 

Seminarul "România - perspective de integrare europeană şi euroatlantică". Domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ, a prezentat în cadrul celei de a doua secţiuni a acestui seminar, desfăşurat în ziua de 17 iulie la Palatul Parlamentului şi intitulat "România în procesul de extindere a Uniunii Europene", comunicarea cu tema "Modificarea Constituţiei în vederea aderării la Uniunea Europeană".

 

 

Vizita preşedintelui Consiliului Legislativ în Franţa. O delegaţie a Consiliului Legislativ, condusă de domnul dr. Dragoş Iliescu, preşedintele acestei instituţii, a efectuat, în perioada 23-24 septembrie 2002, o vizită în Franţa la invitaţia omologului său, domnul Renaud Denoix de Saint Marc, vice-preşedintele Consiliului de Stat francez.

Cu ocazia acestei vizite, delegaţia română a mai avut întâlniri cu membri şi reprezentanţi ai Senatului, Adunării Naţionale, Consiliului Constituţional şi Ministerului Justiţiei din Republica Franceză, în cadrul convorbirilor fiind evidenţiate punctele comune, dar şi deosebirile dintre cele două instituţii cu rol de avizare a actelor normative, precum şi atribuţiile ce le revin în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu reglementările comunitare.

 

Cu ocazia acestei vizite, delegaţia română a mai avut întâlniri cu membri şi reprezentanţi ai Senatului, Adunării Naţionale, Consiliului Constituţional şi Ministerului Justiţiei din Republica Franceză, în cadrul convorbirilor fiind evidenţiate punctele comune, dar şi deosebirile dintre cele două instituţii cu rol de avizare a actelor normative, precum şi atribuţiile ce le revin în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu reglementările comunitare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vizita delegaţiei Consiliului de Stat din Luxemburg. Domnul Marcel Sauber, preşedintele Consiliului de Stat din Marele Ducat de Luxemburg, a efectuat, în data de 11 octombrie 2002, o vizită în România, în fruntea unei delegaţii a acestei instituţii, la invitaţia domnului dr. Dragoş Iliescu, preşedintele Consiliului Legislativ.

 

Pe parcursul vizitei, delegaţia luxemburgheză a mai fost primită de domnul Valer Dorneanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi a avut întâlniri cu domnul Nicolae Popa, preşedintele Curţii Constituţionale, precum şi cu membri şi experţi din cadrul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.