Dolomite cristaline şi calcare cristaline (carbonat de calciu)
Aceste roci, în baza determinărilor fizico-mecanice, sunt caracterizate ca roci "grele, foarte puţin absorbante, cu rezistenţă mare în stare uscată şi rezistente la intemperii" ceea ce le face corespunzătoare utilizării sub următoarele forme:
La aceste utilizări se pretează, fără excepţie, toate acumulările de dolomite cristaline şi calcare cristaline din teritoriu şi se apreciază că şi pe viitor vor fi tot pentru unele din aceste folosinţe.
Potenţialul de resurse cunoscut geologic şi tehnologic este mult superior cerinţelor din prezent şi poate acoperi creşteri substanţiale ale solicitărilor. Trebuie avut în vedere că au extindere mare în zona masivelor Preluca, Borcut, Inău şi Rodna, unde se pot contura noi perimetre prin executarea unor volume minime de lucrări specifice de cercetare geologică.
Deosebit de cele de mai sus este zăcământul de Buteasa care se pretează la extracţia de blocuri de dimensiuni mari, din care se pot debita sorturi utilizabile la placarea ornamentală a interioarelor şi exterioarelor clădirilor. Deşeurile rezultate din exploatare se pot folosi ca mozaicuri granulate, calupuri, pavele etc.
Roci eruptive
Rocile eruptive, alături de agregatele naturale, sunt substanţele minerale utile cel mai intens valorificate prin numeroasele cariere vechi şi actuale, situate în partea de vest a judeţului, zona de dezvoltare a eruptivului neogen din Munţii Gutâi.
Filer de calcar
utilizat ca adaos la mixturile asfaltice.