Albirea dintilor este un process de decolorare a petelor de la nivelul smaltului si al dentinei. E necesara precizarea unor diferente ce exista intre agentii de albire ce actioneaza doar asupra "petelor" superficiale si procedurile de albire profesionala ce utilizeaza agenti de decolorare cu actiune asupra culorii interne a dintilor.
De ceva vreme, publicitatea si-a facut simtita prezenta si in acest domeniu, promovand paste de dinti si gume de mestecat "miraculoase" ce promit "dinti foarte albi". Trebuie stiut ca aceste produse au un grad redus de eficienta si ca rezultatul optim se poate obtine doar cu ajutorul medicului dentist. In oricare dintre situatii, periajul efectuat corect si regulat alaturi de mijloacele secundare de igienizare (ata dentara, apa de gura etc.) raman obligatorii.
Inainte de a proceda la aplicarea unui tratament de albire, este necesar sa consultati un medic stomatolog. El va va spune in ce masura acest tratament va afecta dantura dumneavoastra. Exista cazuri in care efectele albirii sunt reduse sau unele pete vor ramine in continuare pe dintii dumneavoastra. In general dantura cu o tenta galbuie reactioneaza cel mai bine la albire, gradul de albire fiind mult mai pronuntat decit in cazul unei danturi cu tenta cafenie sau gri.
De retinut faptul ca albirea nu afecteaza plombele, puntile sau coroanele dentare, insa in cazul in care aveti pe dintii din fata mici plombe de o culoare apropiata de culoarea dintilor dumneavoastra naturali, ar putea exista discrepante de culoare dupa albire. Se foloseste in scopul obtinerii unei nuante mai deschise in cazul albirii dintilor patati sau colorati din diverse motive: dinti devitalizati, dinti cu coloratii intrinseci (administrare tetraciclina in copilarie), etc.
In ziua de astazi exista o gama variata de posibilitati prin care un pacient isi poate albi dintii. Sunt insa recomandate acele metode prin care exista un control din partea medicului stomatolog in vederea evitarii aparitiei unor complicatii (decolorari neuniforme, afectari ale gingiei inconjuratoare).
Exista deja doua metode consacrate prin care se poate realiza o albire profesionala a dintilor.
METODA ACASA
Cabinetul nostru realizeaza preferential aceasta metoda de albire deoarece este cea mai putin invaziva sau agresiva asupra dintilor, procedeul facandu-se mai lent decat cea in cabinet in decursul celor 3 sedinte. Aceasta presupune confectionarea unor gutiere (dispozitive din plastic ce se muleaza perfect pe arcada dentara) in care se va aplica, de catre pacient, seara, inainte de culcare, o anumita cantitate dintr-un gel ce contine ca substanta activa peroxidul de carbamida, acesta determinand practic albirea dintilor. Pacientul va dormi cu aceste gutiere, aplicate pe dinti, timp de 5-7 zile, in functie de rezultatul ce se doreste a fi obtinut. In tot acest timp pacientul va efectua vizite regulate la medicul stomatolog.
METODA IN CABINET
Aceasta metoda este mult mai rapida si comoda pentru pacient. In acest caz, albirea se realizeaza in cabinetul stomatologic pe dintii pacientului aplicandu-se cu gel ce contine peroxid de hidrogen care este activat de catre o sursa de lumina cu plasma. Procesul de albire dureaza intre 30 minute si o ora iar in unele cazuri va fi nevoie de mai mult de o vizita la stomatolog. Pe timpul albirii se va aplica un gel pe gingiile dumneavoastra pentru ca tesuturile moi sa nu fie afectate. Pentru a imbunatatii calitatea agentului de albire, se poate folosi pe timpul procedurii o lampa cu o lumina speciala.
Cabinetul nostru realizeaza preferential prima metoda de albire,cea de acasa deoarece este cea mai putin invaziva sau agresiva asupra dintilor, procedeul facandu-se mai lent decat cea in cabinet in decursul celor 3 sedinte. Albirea in cabinet putem spune ca este in avantaj fata de cea de acasa doar prin comoditatea pacientului. In functie de dantura dumneavoastra cum va reactinona, medicul stomatolog va va recomanda timpul zilnic in care va trebui sa purtati gutierele.
Cauzele colorarii dintilor
Iata citeva dintre cauzele care pot duce la ingalbenirea dintilor. Trebuie retinut ca aceleasi cauze duc la colorarea danturii si dupa un proces de albire. - inaintarea in varsta - fluorizarea excesiva - degenerarea nervilor si restaurari invechite - consumul de substante care contin coloranti, fumatul, etc.
Cat dureaza efectul albirii?
Efectul poate sa dureze citiva ani daca se mentine o igiena orala corecta. Efectele albirii insa incep sa dispara mai repede in cazul in care pacientul este consumator de alimente cu continut ridicat de coloranti naturali sau artificiali, bauturi de tip cola,cafeaua,vinul rosu sau daca fumeaza excesiv.
Care sunt riscurile?
Tehnica presupune un grad de demineralizare superficiala a structurilor dure dentare, ceea ce inseamna ca pe perioada remineralizarii, in lipsa unei igiene orale corecte, dintii sint expusi cariilor intr-o masura mai mare. Albirea nu este indicata copiilor de pana la 14 ani, femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza.