Pentru ca este mai usor sa previi decât sa tratezi, discutam despre ce înseamna profilaxie dentara: un set de pasi care previn aparitia cariei dentare si a bolii parodontale. În plus, aceste proceduri ajuta la oprirea din evolutie si evitarea complicatiilor, în cazul în care aceste boli au aparut deja.
Profilaxia poate începe acasa, prin preventie primara: o spalare corecta pe dinti, folosirea unei paste si a unei periute potrivite, alaturi de apa de gura si ata dentara. Detartrajul acasa sau folosirea bicarbonatului pentru a înlatura tartul dentar nu sunt recomandate si nu au efectul de care va puteti bucura la cabinetul stomatologic, prin folosirea unor aparaturi avansate.
Detartrajul cu ultrasunete înlatura depozitele de tartru în întregime si nu produc leziuni sau sensibilitati ale dintilor dupa procedura.
Periajul profesional este realizat cu paste speciale si îndeparteaza placa dentara de dupa detartraj, dar si eventuale pete si coloratii de pe dantura.
Igienizarea vine în completarea primelor doua si presupune suflarea unui jet puternic de apa, aer si bicarbonat de sodiu pentru a patrunde în spatiile inter dentare si sub gingivale
Ultimul pas al sedintei este fluorizarea, în care va aplicam geluri de protectie cu fluor sau proteine din lapte, pentru a întari smaltul dentare si a proteja dintii.
Sigilarile dentare împiedica aparitia cariilor.