Istoria Tortului
Se spune ca acum aproape 2000 de ani, grecii faceau niste turte rotunde din grau, nuci si fructe uscate, indulcite cu miere, pe care le ofereau in dar zeitei lunii, Artemis. Aceasta zeita avea temple in toate teritoriile locuite de greci si printre atributiile sale se numara si sarbatorirea nasterilor.
Pe aceste turte se puneau niste faclii mici, care trebuiau sa lumineze precum luna. Grecii credeau ca fumul care iesea din aceste faclii ajungeala zeita si o imbuna pentru a asigura fericirea celui care ducea aceasta turta luminata.
In zilele noastre s-a pastrat obiceiul lumanarilor aprinse de pe tort, insa pe langa forma rotunda mostenita din vechime s-au adoptat forme noi , in functie de fiecare eveniment in parte. In orice forma ar fi, tortul aniversar este o mare bucurie atat pentru sarbatorit, cat si pentru invitati.
Desi reteta originala se pare ca provine din Germania, in zilele noastre nu exista bucatarie in lume, care sa nu prepare tarte dintre cele mai diverse. Printre retetele clasice ale bucatariei internationale gasim: Bakewell Tart (Tarta cu unt si gem din Anglia), Butter Tart (tarta cu unt, oua si zahar din Canada), Custard Tart (tarta cu oua din Australia), Egg Tart din China, Neenish Tart cu smantana din Germania, Treacle Tart - micul dejun englezesc, Linzer Torte cu nuci si alune din Austria si Ungaria sau Manchester Tart cu cirese sau capsuni.