HERNIA DE DISC este una dintre cele mai frecvente si dureroase afectiuni intalnite la nivelul coloanei vertebrale.
Cum apare? Discul intervertebral este format dintr-o masa gelatinoasa numita nucleu pulpos si o structura rigida, formata din cercuri concentric, numita inel fibros. Sub actiunea diversilor factori a unei miscari bruste, gresite, a efortului fizic intens cu mecanica corporala incorecta, nucleul pulpos se deplaseaza, mai ales spre posterior datorita pozitiei bipede umane, “bomband” discul si fisureaza sau penetreaza invelisul exterior (inelul fibros), creand presiune pe structurile nervoase invecinate.
Procesul este indelungat si cauzat de postura incorecta, minitraumatisme repetate, expunerea la frig, curent, ortostatism indelungat, socuri multiple, stres, efort fizic.
Boala discala se instaleaza pe o musculatura debalansata si insuficient pregatita. Debutul clinic de obicei este brusc, cu dureri mari si imposibilitate functional, sau poate fi insidios in mod gradat, evoluand spre severitate.
In stadializarea herniei de disc, H.D. Saunders descrie 4 stadii de evolutie si anume:
Tratamentul herniei de disc este stabilit in functie de stadiul evolutiv si de starea clinica a pacientului. Din fericire, marea majoritate a pacientilor cu hernii de disc se preteaza la tratamentul conservator, practicat cu success in clinica noastra.