Ghidul Serviciilor
Cp Med Laboratory
inapoi la firma 270 vizite
Poza Consultanta de mediu
Foto

Studiul de impact asupra mediului consta in identificarea si evaluarea aspectelor de mediu generate de activitatea specifica a firmei in cauza, stabilirea acelor aspecte cu impact semnificativ, negativ asupra mediului, stabilirea masurilor de control a acestora si a masurilor in situatii de urgenta.

Bilantul de mediu. In vederea obtinerii autorizatiei de mediu, orice unitate a carei activitate are un impact asupra mediului trebuie sa intocmeasca bilantul de mediu. Acesta este impartit pe trei nivele (0, I si II) specifice amploarei impactului pe care il are activitatea respectiva asupra mediului. Conform Ordinului MAPPM nr. 184/1997 pentru aprobarea Procedurii de realizare a bilanturilor de mediu, bilanturile de mediu se efectueaza numai de catre persoane fizice sau juridice atestate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor conform reglementarilor in vigoare.

Studii de evaluare a riscului. Necesitatea studiilor de evaluare a riscului este stabilita de catre autoritatea de mediu competenta care va indica domeniul specific si detaliile evaluarii riscului. Evaluarea riscului implica cuantificarea riscului de impact de mediu aparut ca urmare a poluarii identificate pe un amplasament. Principalul obiectiv al evaluarii riscului este de a determina riscurile generate pe un amplasament, prin identificarea:

Raportul de de amplasament reprezinta parte a solicitarii pentru emiterea autorizatiei integrate de mediu. Raportul de amplasament prezinta:

Astfel, autoritatea competenta pentru protectia mediului va avea la dispozitie doua instrumente pentru introducerea si evaluarea masurilor necesare pentru prevenirea poluarii amplasamentului. Punctul de referinta stabilit in raportul de amplasament continand conditiile initiale poate fi revizuit in cazul in care conditiile se imbunatatesc ca urmare a actiunilor de remediere validate impuse prin alte acte normative sau efectuate in mod voluntar de catre titular/operator sau altcineva.

Raportul de mediu trebuie sa identifice, descrie si evalueaze potentialele efecte semnificative asupra mediului ale implementarii planului sau programului, precum si alternativele rezonabile ale acestuia, luand in considerare obiectivele si aria geografica ale planului sau programului

Raportul de mediu reprezinta documentatia elaborata in scopul obtinerii Avizului de mediu pentru planuri si programe (ex: Avizul de mediu pentru PATJ, PUG, PUZ, PUD). Procedura derulata de Agentia de mediu pentru eliberarea Avizului de mediu se numeste Evaluare Strategica de Mediu (SEA).

Raportul de securitate este o documentatie elaborata de persoane fizice sau juridice atestate conform legii, necesara pentru obiective in care sunt prezente substante periculoase conform prevederilor legislatiei privind controlul activitatilor care prezinta pericole de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase (articolul 10 al Directivei SEVESO 3 specifica obligativitatea agentului/operatorului economic cu risc major sa elaboreze un raport de securitate).

Prin intermediul raportului de securitate se demonstreaza ca:

Planurile de urgenta se elaboreaza in scopul planificarii masurilor specifice pentru reducerea riscului asupra sanatatii angajatilor, calitatii factorilor de mediu si integritatii bunurilor materiale, in caz de evenimente in care sunt implicate substante periculoase. Sunt elaborate pe baza informatiilor cuprinse in raportul de securitate. Elaborarea planurilor de urgenta in caz de accidente in care sunt implicate substante periculoase au fost elaborate prin norma metodologica 16/05/2005 si Hotararea nr. 804 din 25/07/2007, privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase. Principalele tipuri de accidente care necesita elaborarea planurilor de urgenta sunt:

Structura-cadru a planului de urgenta externa Se elaboreaza in scopul planificarii intr-o conceptie unitaraa masurilor necesare pentru protectia vietii,proprietatii si calitatii factorilor de mediu din afara amplasamentelor obiectivelor, in caz de accident major, in care sunt implicate substante periculoase.Planul de urgenta externa este intocmit de catre autoritatile teritoriale pentru protectie civila pentru fiecare obiectiv cu pericol potential de producere a unor evenimente generate de substante periculoase.

Planul de prevenire a poluarii accidentale trebuie elaborat in scris si trebuie sa cuprinda obiectivele globale ale titularului activitatii si principiile de actiune referitoare la controlul asupra pericolelor de accident major; aceasta trebuie sa fie ajustat in functie de pericolele de accidente majore ale obiectivului.

Planul de prevenire trebuie sa contina si sa descrie:

Planurile de prevenire si combatere a poluarilor accidentale pentru fiecare punct critic trebuie sa contina:

Planurile de combatere a dezastrelor naturale sunt aplicate pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale. Este o activitate de interes national avand in vedere frecventa de producere si dimensiunea efectelor acestor tipuri de risc generatoare de situatii de urgenta care fac obiectul intocmirii urmatoarelor tipuri de planuri:

Elaborarea unor politici de prevenire a accidentelor industriale majore in contextul unor sisteme integrate ale managementului organizational

Politica de prevenire a accidentelor majore (MAPP) este o noua sarcina impusa institutiilor care se supun Directivei Consiliului (96/82/EC) (DSII). Operatorii industriali cu hazarde si riscuri de tip minor care se incadreaza in categoria amplasamentelor Seveso trebuie sa realizeze un document care sa contina politica sa de prevenire a accidentelor majore si sa se asigure ca este implimentata corespunzator, care garanteaza un grad mare de protectie pentru om si mediul inconjurator prin masuri, structuri si sisteme de management corespunzatoare.

In vederea punerii in aplicare de catre titularul activitatii a politicii de prevenire a accidentelor majore si a sistemului de management al securitatii, trebuie luate in considerare urmatoarele elemente:

Politica de prevenire a accidentelor industriale majore nu este un mini raport de securitate.Un operator este obligat sa aiba dovezi disponibile, sub forma de documentatie de support, care sa demonstreye unei autoritati competente ca a fost implimentat MAPP.aceste informatii nu trebuie trimise autoritatii, dar trebuie aratate inspectorilor cand acestia viziteaza amplasamentul.

Auditul de mediu este un instrument managerial de evaluare sistematica, documentata, periodica si obiectiva a performantei organizatiei, a sistemului de management si a proceselor elaborate pentru protectia mediului cu scopul de:

Auditul de mediu acopera procesele de productie, stocarea materialelor, procedurile de functionare si managementul mediului si are ca scop sa identifice posibilele efecte asupra mediului si raspunderile care deriva in acest sens. Suplimentar, se pot efectua audituri specifice vizand deseurile, apele uzate, sau energia, pentru a evalua in detaliu gradul de conformare sau pentru a identifica oportunitati pentru reducerea costurilor, a efectelor daunatoare asupra mediului si a risipei. Astfel se urmareste capacitatea organizatiei de a armoniza practicile specifice managementului de mediu cu cele ale politicii organizatiei si totodata cu legislatia in vigoare.

Firma noastra ofera servicii de audit dupa cum urmeaza:

Directiva CE referitoare la prevenirea si reducerea integrata a poluarii mediului din 30 octombrie 1996 (Directiva IPPC) reglementeaza autorizarea instalatiilor industriale relevante pentru mediu in baza unui concept ce cuprinde toate mediile. In aceasta abordare sunt cuprinse atat emisiile in aer, apa si sol cat si aspectele economice legate de deseuri, eficienta energetica si a resurselor si prevenirea accidentelor. Scopul este atingerea unui nivel inalt de protectie a mediului.

Modelare hazarde, simulari accidente (ALOHA - Areal Locations of Hazardous Atmospheres).

ALOHA este un program de calculator dezvoltat special pentru calculul efectelor accidentelor chimice si pentru planificarea urgentelor. ALOHA modeleaza hazarde, cum ar fi toxicitate, inflamabilitate, radiatie termica, suprapresiune, legate de deversari de substante chimice rezultand dispersii toxice, incendii si explozii. Modele aplicabile:

Modelare dispersie atmosferica

Modelizarea efectelor unui fenomen accidental are 3 componente, respectiv: modelizarea "termenului sursa", modelizarea "propagarii" acestei surse in mediu si efectul asupra "tintelor".

Dispersia atmosferica a unui produs emis accidental depinde in principal de:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.