Ghidul Serviciilor
Cris Smile Studio - Clinica Stomatologica, Bucuresti
inapoi la firma 114 vizite
Poza Endodontie
Foto

Obturatia de canal reprezinta o procedura prin care medicul stomatolog va curata camera unui dinte afectat de carie. Fiecare dinte dispune, în centrul sau, de o camera denumita endodontiu, acolo unde se afla pulpa dentara sau, în limbaj popular, nervul dintelui.Pulpa dentara are un rol esential în dezvoltarea dintelui, în anii de crestere, si, mai apoi, în mentinerea sanatatii acelui dinte. În momentul în care pulpa dentara este afectata de diferite tipuri de bacterii, aceasta moare si, în timp, va începe deteriorarea dintelui.

În momentul în care nervul unui dinte nu mai reactioneaza, medicul stomatolog va apela la obturatia de canal pentru a salva dintele cu probleme. Practic, mai clar, obturatia de canal este etapa prin care un pacient îsi poate salva dintele. În cazul în care obturatia de canal se întârzie, iar caria va mânca din ce în ce mai mult din dinte, atunci aceasta procedura nu se va mai putea realiza, iar medicul stomatolog va recomanda extractia dintelui.

Cum tehnica dentara a evoluat atât de mult în ultimii ani, obturatia de canal a devenit o procedura total nedureroasa, iar potrivit ultimelor studii medicale rata de succes a unei astfel de proceduri ajunge pâna la 98%, în cazul în care prezenta în cabinetul stomatologic se face în timp util.

Ce este obturatia de canal?

Imediat sub smaltul dintelui se regaseste pulpa dentara, un tesut moale pe care multi îl cunoastem sub denumirea de ”nerv”. Pe lânga nervul în sine, pulpa dentara contine multe fase de sânge, dar si tesut conjunctiv, cu rol esential în dezvoltarea unui dintre. Este bine de stiu ca în momentul în care un dinte îsi atinge maturitatea deplina, acesta va putea supravietui si fara propria pulpa dentara. Acesta este si motivul pentru care obturatia de canal poate fi realizata cu succes, iar dintele poate fi pastrat în starea sa naturala.

Ce presupune obturatia de canal?În timp, profitând de predispozitia la carii sau de igiena dentara precara, bacteriile reusesc sa patrunda pâna în pulpa dentara si ajung sa omoare nervul. De aici apare nevoia unui tratament endodontic, care se traduce prin curatarea canalelor din interiorul dintelui. Prin curatare întelegem eliminarea nervului si a tesutului conjunctiv.Cand stiu ca am nevoie de obturatie de canal?

În cazul în care problemele dentare nu sunt depistate în timpul vizitelor periodice la stomatolog, atunci, în mod natural, organismul te va anunta ca ai o problema. Printre simptomele principale ale unui nerv afectat, descoperim:

Care sunt etapele obturatiei de canal?

Odata cu aparitia simptomelor devine clar ca mersul la medicul stomatolog este obligatoriu. Imediat dupa controlul initial, pentru a începe tratamentul propriu-zis va fi nevoie de realizarea unei radiografii fie pentru întreaga dantura, fie doar pentru zona afectata.

Radiografia va confirma prezenta infectiei si îi va arata medicului clar care este dintele afectat si cât de adânca este infectia. Din moment ce aceste lucruri sunt stabilite, se va trece la tratamentul în sine, iar obturatia de canal are urmatoarele etape:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.