”Trebuie sa scoatem nervul!”, este mesajul care sperie multi pacienti pe scaunul stomatologului. Pentru ca nervul este cel care transmite senzatia de durere, atunci când apar problemele dentare multi oameni sunt îngroziti de faptul ca ar urma sa fie supusi la interventii complicate în cabinetul stomatologic.
În realitate, interventia nu este deloc complicata, iar mersul la dentist este singura metoda prin care putem stopa durerile dentare. Si tot doar la dentist putem scoate nervul care ne face probleme si putem trata corect dintele afectat.
Daca o carie care ajunge pâna la nivelul nervului devine extrem de dureroasa, trebuie stiut din start ca procedura de scoatere a nervului nu este dureroasa! Pentru ca medicina a evoluat foarte mult, un nerv scos si o masea plombata, în cazurile normale, pot fi rezolvate chiar dupa o singura sedinta.
În camera pulpara a unui dinte regasim nervul dentar, componenta care se ocupa cu mentinerea unui dinte viu. Nervul are un rol esential în sanatatea danturii, iar extractia sa se face doar în cazul în care nu exista o alta varianta, iar dintele este compromis total.
Nervul, asa cum este cunoscut în termeni populari, este un tesut moale format din artera, vase de sânge si filete nervoase. Artera se ocupa cu aducerea catre dinte de sânge si substante vitaminizante, în timp ce vena transporta sângele înapoi catre inima si tesutul conjunctiv apropiat. Filetele nervoase se ocupa cu toate semnalele pe care un dinte le trimite catre sistemul nervos central.
Cand este nevoie de scoaterea (extirparea) nervului dentar?
Scoaterea nervului dentar se produce doar în situatii extreme, adica în momentul în care pagubele facute de o carie sunt iremediabile pentru acel dinte. În orice alta circumstanta, medicul stomatolog va încercarea salvarea nervului si mentinerea dintelui viu.
În momentul în care se va apela la scoaterea nervului, în tratamentul endodontic se va apela la obturatia de canal, procedeu prin care canalele din camera pulpara vor fi umplute cu cu materiale speciale, iar dintele va fi reconstruit partial sau în totalitate, în functie de nivelul în care a fost afectat de carie.
Când este indicata scoaterea nervului dentar?
Medicul specialist va fi cel care va lua decizia de a scoate un nerv dentar, dar exista câteva semnale clare prin care îti poti da seama ca urmeaza sa fii supus la extragerea nervului dentar:
Ce este si cum se realizeaza tratamentul de scoatere a nervului la masea sau dinte?
În primul rand, e important de stiut si reamintit faptul ca tratamentul pentru scoaterea unui nerv de masea sau dinte nu este dureros. Nervul doare, interventia de extractie nu doare! Acum ca am stabilit acest lucru, putem spune ca realizarea tratamentului se va face cu aparatura de specialitate, astfel încât pacientul sa nu resimta disconfort, iar procedura de extractie sa fie cât mai rapida si efectuata în totalitate, fara risc de a ramâne tesuturi nesanatoase pe canal, înainte de umplerea acestuia.