Structura geamului termopan o reprezinta un ansamblu format din doua foi de sticla, intre care exista introdus prin procesul tehnologic un mediu gazos (aer sau gaz), etansate (sigilate) perfect. Cele doua foi de sticla asezate la o distanta masurabila in mm, separate de un cadru din bagheta-distantier de aluminiu, etanseizate, formand o unitate monobloc ce reduce transmisia termica si fonica. Grosimea foii de sticla este variabila, ca si distanta dintre ele, eficacitatea produsului crescand direct proportional cu acestea.
Avand cele doua fete din sticla float, de o calitate superioara , fara distorsiuni optice, montate direct de pe linia orizontala de fabricatie, in flux continuu si fara a necesita vreo prelucrare mecanica ulterioara. La atragerea, respectiv respingerea razelor solare contribuie si culoarea sticlei, care variaza de la clasicul incolor la albastru, verde, ocru si gri in diverse tonuri.
O foaie de sticla obisnuita groasa de 4 mm transfera 90% din caldura, deci are o pierdere foarte mare, coeficientul de transfer termic fiind k=5,4 W/mpK.
Un geam termopan cu etansare dubla, alcatuit din doua foi de sticla cu grosimea de 4 mm fiecare, avand un cadru din bagheta-distantier de aluminiu de 12 mm umpluta cu silicagel si un cordon de butil extrudat aplicat pe laturile baghetei, menit sa constituie o bariera impotriva vaporilor de apa, are coeficientul de transfer termic k=2,8 W/mpK.
Un geam termoizolator format din doua foi de sticla, una normala iar cealalta cu depunere LOW E (low emisivity), are coeficientul k=1,4 W/mpK.