Rocariile sau stancariile sunt un element decorativ de gradina, compus din pietre (roci) si plante atent selectionate si imbinate, formand mici zone stancoase, foarte pitoresti, care imita peisajul montan.
Alegerea locului de amplasare a unei rocarii in curtea sau gradina casei este foarte importanta. Vom alege intotdeauna zonele expuse la soare si, pe cat posibil, ferite de vant. Specialisii in peisagistica nu recomanda amplasarea stancariilor in centrul gradinilor. Acestia considera ca un astfel de aranjament de gradina este mai spectaculos atunci cand este amplasat intr-o zona apropiata centrului sau chiar marginii unei gradini. Esential este ca rocaria sa fie vizibila din mai multe unghiuri diferite si atent integrata in restul peisajului din curte sau gradina. Crearea unei rocarii este un proces foarte placut, desi destul de anevoios.
Iata cum se realizeaza o rocarie sau o stancarie:
- Primul pas in realizarea unei stancarii in gradina este saparea unei fundatii adanci de 20-40 cm.
- Urmeaza drenajul. Pentru asigurarea unui drenaj bun, care va preveni afundarea intregii rocarii in pamant, fundatia se va umple cu pietris sau cu spartura de caramida. Peste stratul de drenaj se va adauga, in straturi, pamantul care a fost extras din locul in care a fost sapata fundatia. Fiecare strat de pamant va fi tasat si udat minutios, pentru a acoperi
- Pasul trei implica amplasarea rocilor care vor forma stancaria din gradina, avand grija sa le dispunem intr-un mod armonios. Astfel, vom construi baza din pietre de forma plata sau rotunjita, montand pietrele mai ascutite, care amintesc de varful unui munte, in partea superioara a aranjamentului.