Odontoterapia constituie specialitatea medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul leziunilor carioase. In termeni simpli tratarea cariilor inseamna: indepartarea tesuturilor dure afectate pana in tesutul dentar sanatos, cat si reconstruirea estetica si functionala a dintelui.
Caria dentara este un proces distructiv cronic al tesuturilor dure dentare, fara caracter inflamator, producand distructia acestor tesuturi dure, cavitatie coronara sau radiculara si in final pierderea dintelui.
Tratamentul cariei dentare este diferit in functie de extinderea in suprafata si profunzime a leziunii:
- in cazul leziunilor incipiente, necavitare, este suficienta o igienizare corecta si remineralizarea smaltului dentar prin aplicare de substante bogate in fluor si fosfati de calciu.
- in cazul in leziunior cavitare, superficiale, medii sau profunde, dupa indepartarea dentinei alterate “cariate” se aplica obturatia coronara “plomba” pentru recontituirea morfo-functionala a dintelui.
- in cazul cariilor complicate cu afectarea pulpei dentare este necesar tratamentul endodontic “scos de nerv” si ulterior reconstituirea suprafetei coronare prin “plomba” sau coroana de acoperire in functie de gradul de distructie al dintelui.
- in cazul distructiei coronare masive prin evolutia indelungata a cariei care a distrus in totalitate tesuturile dure dentare iar dintele este irecuperabil se recurge la extractie dentara.