Profilaxia dentara este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament. Consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale.
Mai mult, profilaxia previne si evolutia acestor afectiuni odata ce ele au aparut.
Roluri :
- prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale
- prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor
Principalele metode de profilaxie:
- Igiena orala – Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa, astfel daca nu este îndepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformându-se în tartru dentar. O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.
- Controlul periodic regulat – Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales în fazele initiale. Ca regula generala, cu cât o afectiune este descoperita mai precoce, cu atât este mai usor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.
- Detartrajul – Detartrajul reprezinta procesul de îndepartare a tartrului si placii dentare, folosind instrumente de mâna sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Placa dentara si tartrul sunt principalii factori cauzatori al gingivitei si cariei dentare. Este important sa se îndeparteze atât tartrul supragingival cât si cel subgingival.
- Periajul profesional – Periajul profesional are ca scop îndepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj, precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor.
- Sigilarea santurilor si fosetelor – Aceasta metoda preîntâmpina stagnarea microbilor si a placii dentare în santurile si fosetele molarilor si premolarilor, prevenind astfel, aparitia cariilor. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide în interiorul santurilor si fosetelor, actionând precum o bariera de protectie. Sigilarea se adreseaza atât adultilor, dar mai ales copiilor.
- Fluorizarea – Fluorul este un mineral ce întareste zmaltul si previne aparitia cariilor.