Termenul de „Street dance” este in general folosit pentru a descrie dansurile hip hop si funk ce au aparut in Statele Unite in anii ’70 si care sunt intr-o continua crestere si dezvoltare in cultura hip hop de astazi (breakdance, popping, locking, hip hop new style, house dance si electro dance). Aceste tipuri de dans sunt foarte populare in ziua de azi, atat ca exercitiu fizic, dar si ca arta si o forma de competitie practicata atat in studio-urile de dans, cat si in alte spatii.
Street dance-ul este o forma moderna de cucerire a spatiului, prin curaj, expresivitate si sincronizare permanenta atat cu ritmul muzicii, cat si cu al altor dansatori.
Principalele caracteristici ale street-dance-ului sunt libertatea de miscare, improvizatia, expresivitatea sau ceea ce intelegem prin „freestyle”. Tocmai pentru ca reteta de baza este nonconformismul, street dance-ul evolueaza constant, pana la a deveni chiar un sinonim al sporturilor extreme.
Breakdance, popping, locking, hip-hop, funk si house dance sunt cateva dintre stilurile clasice care se imbina armonios inca din anii ’70 sub cupola street dance. In ultimul timp s-au dezvoltat insa si alte stiluri ale aceleiasi categorii, inspirate de sound-uri total opuse genului freestyle. Astfel, au luat nastere asa-numitele krumping si street-jazz.
Majoritatea dansurilor de strada presupun confruntari (jamming) intre membrii unor echipe. Acestia sustin adevarate show-uri de sfidarea a gravitatiei in prezenta mai multor persoane, care in final voteaza cea mai buna performanta.