Odontoterapia este un domeniu al stomatologiei care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul cariei dentare.
Ce este caria dentara?
Caria este o afectiune a dintilor ce se manifesta prin distrugerea progresiva a tesuturilor dure ce intra in alcatuirea sa (smalt, dentina si cement). In functie de evolutie cariile pot fi: carii simple (fara deschiderea camerei puplare) si carii complicate (cu deschidrerea camerei pulpare si infectarea puplei). Modul in care avem grija de dintii nostri, alimentele pe care le consumam, administrarea de fluor sub diferite forme precum si ereditatea influenteaza aparitia cariilor. Netratata, aceasta afectiune duce la complicatii grave ce au ca finalitate pierderea dintelui.
Diagnosticul cariei
Cel mai sigura metoda de diagnosticare a cariei o reprezinta consultul stomatologic. Medicul dentist depisteaza leziunile carioase si in functie de severitatea lor va institui tratamentul corespunzator.
Tratamentul cariei
Tratamentul cariei simple se realizeaza prin indepartarea riguroasa a tesuturilor afectate. In urma acestei operatiuni rezulta o cavitate care va fi obturata cu un material compozit (plomba) ce va reface forma si functionalitatea dintelui. Pentru tratamentul cariei complicate se impune realizarea tratamentului de canal cu extirparea nervului, sterilizarea canalelor radiculare si obturarea acestora dupa care se poate trece la refacerea morfologiei si functiei dintelui. Tot in cadrul terapiei odontale sunt incluse si metodele de tratament ale defectelor tesuturilor dure dentare (hipoplazia de smalt, hipomineralizarea), precum si tratamentul discomiilor dentare (pete, coloratii).
Metode de prevenire
Metodele de prevenire a cariilor sunt: igiena dentara riguroasa (periaj dentar dimineata si seara, folosirea atei dentare si a apelor de gura cu fluor), sigilarea santurilor si fosetelor, consumul moderat de dulciuri precum si vizita la stomatolog (o data la 6 luni) pentru depistarea si tratarea la timp a leziunilor carioase incipiente, igienizarea si fluorizarea profesionala.