O etapa esentiala in dezvoltarea “sanatoasa” a oricarui business, deseori trecuta cu vederea, o reprezinta evaluarea, in prea multe cazuri oferindu-se solutii premature fara o cunoastere in detaliu a problemelor ce trebuie rezolvate.
Obiectivele DasGroup privind serviciile de evaluare vizeaza, in primul rand, siguranta deosebita in ceea ce inseamna corectitudinea valorilor estimate ale proprietatilor evaluate si termene scurte de predare a lucrarilor, pastrand un inalt standard de profesionalism si calitate.
Serviciile oferite includ evaluari de bunuri imobile, mobile si intreprinderi, fond de comert si alte active necorporale reprezinta un real suport pentru sprijinirea unei game largi de decizii.
Rapoartele de evaluare realizate de catre experti evaluatori, respecta Standardele de evaluare (SEV), Ghidurile de evaluare (GEV) si Codul de etica al profesiei de evaluator autorizat, adoptate de catre Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania - ANEVAR.
Cand este necesara evaluarea?
Cele mai intalnite situatii in care sunt necesare servicii de evaluare:
Ce evaluam?
Astfel, serviciile de evaluare realizate de DasGroup vizeaza o paleta larga de proprietati/bunuri, impartite in trei categorii:
Proprietatea imobiliara (bunul imobil) consta din teren, constructii si alte amenajari privite ca fiind o entitate corporala. Mai mult, sunt considerate ca facand parte din proprietatea imobiliara toate atasamentele permanente ale cladirii (instalatiile de apa, electrice, de incalzire) precum si componentele incorporate (tablourile electrice si ascensoarele). Asadar bunul imobil include toate elementele situate in subsolul si deasupra solului.
Insa exista si drepturi partiale asupra proprietatii imobiliare (proprietati rezidentiale, comerciale, industriale, agricole si speciale), pe care evaluatorii sunt chemati sa le evalueze, dintre care amintim de drepturi de proprietate afectate de locatiune, drepturi de folosinta, de subinchiriere, de proprietate viagera, participatiile cu credit ipotecar si cu capital propriu, dreptul succesorului desemnat.
Bunurile mobile sunt bunurile corporale si necorporale caracterizate prin mobilitatea lor, printre cele mai frecvente exemple numarandu-se masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport, obiecte de inventar, mobilier, colectii, licente, brevete de inventii si alte active necorporale identificabile si care pot sa fie tranzactionate in mod individual.
Rapoartele de evaluare de bunuri mobile sunt adresate actionarilor, investitorilor, personalului angajat al intreprinderii, creditorilor, institutiilor statului.
Evaluarea de intreprinderi, fond de comert si alte active necorporabile reprezinta un serviciu profesional, o activitate complexa realizata de o echipa de specialisti cu pregatire in domenii variate (economie, contabilitate, juridic, constructii, inginerie).
Procesul de evaluare este atat un model, cat si o oglinda a activitatii de evaluare si, in felul acesta, refelcta multe opinii, tehnici si metode referitoare la modul de abordare a notiunii de valoare.