Implantul dentar este o piesa din titan, cel mai adesea sub forma unui surub, care serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte natural lipsa. Plasarea se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat sau imediat dupa extractie, printr-o interventie chirurgicala nu foarte complicata, comparand-o ca agresivitate cu o extractie. Dupa un timp, necesar integrarii in os, implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.
Procedura de fixare a implantului
In urma unei consultatii stomatologice va fi intocmita planul de tratament ce va avea in vedere :
- numarul de dinti si pozitia acestora
- tipul lucrarii adecvat pentru pacient
Aceasta procedura se va realiza in urmatoarele etape:
Fixarea prin interventie chirurgicala a surubului de titaniu in osul maxilarului sub tesutul gingival. Interventia chirugicala va fi efectuata in urma anesteziei locale iar pacientul nu va simti nimic. Va dura cateva luni ca surubul de titaniu sa fuzioneze cu osul maxilarului la fel ca o radacina de dinte obisnuit, de aceea este improtant de stiut ca fumatul poate ingreuna si chiar afecta negativ acest proces.
Dupa fuzionarea implantului si vindecarea zonei tesutului gingival , medicul dentist finalizeaza procesul prin atasarea unei coroane sau proteze, in functie de tratamentul pacientului. Acestea ofera un rol foarte important in mestecare , vorbire , igiena orala , precum si un zambet stralucitor.