Parodontologia se ocupa de sanatatea parodontiului (gingie, os, ligament dento-alveolar, dinte) prin utilizarea de tehnici medico-chirurgicale. Aparitia acestei boli este data de placa bacteriana si tartarul care se formeaza in urma nerespectarii igienei dentare, a tutunului si alte afectiuni ale pacientului. Aceasta evolueaza în 3 stadii: gingivita, parodontita superficiala şi parodontita profunda.
Gingivita
Reprezinta o inflamatie a gingiilor. Acesta este caracterizata prin gingii rosii, inflamate, care sangereaza usor si pot cauza respiratia urat mirositoare. Gingivita poate fi tratată prin folosirea periutei de dinti si a atei dentare in locurile greu accesibile, o dieta adecvata, oprirea fumatului si prin controale riguroase la medicul stomatolog. Gingivita netratata poate duce la parodontoza.
Parodontita superficiala
Cauza paradontitei superficiale apare in urma unei gingivitae netratate, in acest stadiu gingia se retrage treptat si formeaza un spatiu intre gingie si dinte. Odata cu retragerea gingiei dintii deveni sensibili .Se poate lua masuri impotriva avansarii bolii prin o igienizare corecta a cavitatii bucale, dar si de un tratament stomatilogic adecvat, conform indicatiilor medicului.
Parodontita profunda
Netrararea paradontitei superficiale poate declansa paradontita profunda care duce la pierderea dintilor prin deteriorarea osului de sustinere si a tesuturilor care fixeaza dintii in loc.In cele din urma va fi nevoie de o interventie chirurgicala daca boala a ajuns in acest stagiu