Dezinsectia este actiunea de eliminare, prin orice mijloace, a insectelor daunatoare pentru sanatatea omului, animalelor sau culturilor agricole; alaturi de curatenie si dezinfectie, contribuie la combaterea si prevenirea unor boli transmise de insecte si acarieni catre om, facând parte din complexul de masuri de igienizare a mediului inconjurator.
Dezinsectia completeaza celelalte operatiuni (curatenie, dezinfectie), contribuind la combaterea si prevenirea unor boli transmise de insecte si acarieni catre om, facând parte din complexul de masuri de igienizare a mediului înconjurator.
Dezinsectia chimica se realizeaza cu ajutorul pompelor de joasa presiune (vermorel), pompelor automatizate de mare presiune (atomizoare), nebulizatoarelor ULV (generatoare de „ceata rece”), termonebulizatoarelor (generatoare de „ceata calda”) cu ajutorul carora se pulverizeaza substanta insecticida. Totodata, dezinsectia chimica se mai poate realiza si cu ajutorul gelurilor insecticide. Toate substantele insecticidele folosite sunt avizate de Ministerul Sanatatii.
Frecventa lucrarilor de DEZINSECTIE este reglementata de prevederile legale în vigoare astfel:
Pentru unitatile de alimentatie publica, lucrarile de dezinsectie se vor presta ori de câte ori este nevoie, dar nu mai rar de o data pe luna;
Pentru restul activitatilor, prestarea serviciilor de dezinsectie se va realiza ori de câte ori este nevoie, dar nu mai rar de o data la trei luni de zile!