Protetica dentară este specialitatea stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea afecțiunilor la nivelul maxilarului și executarea de lucrări dentare care completează golurile dentare, dinții deteriorați sau lipsă. Rolul acestei ramuri a medicinii dentare este de a reda funcționalitatea și estetica aparatului maxilo- dentar în urma pierderii unuia sau mai multor dinți.
Dincolo de aspectul inestetic, lipsa unui dinte duce la modificarea de structura a maxilarului. Tratamentele de protetică dentară au rolul de a înlocui structurile dentare lipsa cu unele executate cu ajutorul unui tehnician dentar, acesta fiind motivul pentru care mai sunt cunoscute și sub numele de lucrare dentară.
Când ai nevoie de protetica dentară (lucrări dentare)?
Tratamente de protetica dentară, lucrările dentare, se impun când aveți dinți lipsă, sparți, cu obturații fracturate, lucrări de canal (lucrări endodontice) sau un aspect inestetic al maxilarului.
În ce constau lucrările de protetica dentară?
Tratamentele de protetica dentară constau în: coroane dentare, fațete dentare, punți dentare, proteze fixe sau mobile. În ultima categorie intră și supra-protezele. În lucrările de protetica dentară, în echipa stomatologică intervine asistența unui tehnician dentar care execută lucrările.
Lucrarea de coroană dentară
Coroana dentară este lucrarea de reconstrucție a dintelui pentru a-l îmbraca în scop funcțional și estetic. Coroana este realizată din diferite materiale în forma și culoarea naturală a dinților.
Tratamentul dentar este etapizat și constă în îndepărtarea unui strat din dintele afectat, luarea unui mulaj al amprentei dentare, execuția propriu-zisă a coroanei și montarea acesteia prin cimentare. În cele mai multe cazuri, înainte de lucrarea de protetica dentară, medicul stomatolog efectuează un tratament endobiotic ( de tratare a canalului).
Suportul folosit poate fi din zirconiu sau metal și învelișul exterior din ceramică, asa-numiții dinți din porțelan. Dacă este întreținută corect, coroana dentară rezistă până la 10 ani.
Lucrarea de punte dentară
Puntea dentară are rolul de a reconstrui morfologia, culoarea și funcționalitatea danturii în cazul în care mai multi dinți învecinați sunt grav afectați sau au fost scoși. Este o lucrare protetică fixă, realizată tehnic de către o echipă de medici stomatologi și un tehnician dentar.
O punte dentară este compusă din cel puțin două coroane care au rol de susținere și un corp al punții, care implică diverse grade de complexitate în execuție, în funcție de numărul de dinți afectați. Lucrările de punți dentare sunt esențiale pentru o masticație corectă. Punțile au, de asemenea, un important rol estetic păstrând forma maxilarului și acoperind golurile.
Proteze mobile parțiale și totale
Protezele mobile parțiale sunt lucrări, aparte, tehnice menite să acopere golurile dentare și care, după cum spune numele, sunt mobile, detașabile. Acestea sunt prinse cu un sistem de cleme care permit pacientului să detașeze proteza cu ușurință pentru curățare și întreținere. Există o largă varietate de lucrări dentare speciale, iar colegii noștri dentiști vor alege întotdeauna cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră. O alternativă stomatologică în locul protezelor mobile parțiale sunt implanturile dentare.
Materialele folosite în protetică sunt variate și depind de fiecare lucrare în parte și de bugetul de care pacientul dispune. Există proteze metalice, proteze acrilice, proteze flexibile, ultimele fiind făcute din rășini,un material bio-compatibil, ce asigură un mai mare confort pacientului.
Protezele totale sunt necesare când s-au pierdut toți dinții și este imposibilă execuția unor proteze mobile parțiale sau a unor punți.
Lipsa unuia sau a mai multor dinți poate crea un mare disconfort fizic, fonetic, împiedicând pronunțarea corectă, dar și un discomfort estetic. Aceste goluri dentare, în timp, duc la modificarea maxilarului și a trăsăturilor faciale. Viața pacientului este afectată în toate situațiile.
Te ajutăm să zâmbești din nou!