Vizita la medicul stomatolog trebuie să fie o experienţă plăcută, pozitivă, relaxanta chiar şi atunci când sunt necesare proceduri complicate. Majoritatea copiilor speriaţi de vizita la stomatolog, refuza deseori intalnirea cu acesta dar stomatologia modernă oferă în prezent tratamente confortabile pentru pacienţii temători. Unul dintre acestea este sedarea conştientă cu protoxid de azot (N2O) şi oxigen (O2), cunoscută şi sub numele de inhalosedare.
Inhalosedarea se adresează atât copiilor anxioşi, care au trecut prin experienţe neplăcute, dar şi acelora care vor să reducă vizitele la stomatolog, căci sub sedare conştientă se pot face mai multe tratamente pe parcursul aceleiaşi şedinţe, aprecierea duratei tratamentului fiind alterată. Copiii se vor simţi relaxaţi, deoarece inhalosedarea are un efect uşor euforizant, putând fi astfel mai uşor sugestionaţi, deşi starea de conştienţă şi reflexele de apărare rămân intacte. Procedura poate fi folosită şi pentru pacienţii cu reflex de vomă.
Avantajele INHALOSEDĂRII Perioada de inducţie este scurtă, de aproximativ 2 – 3 minute, nu necesită injecţii sau perfuzii, iar profunzimea sedării conştiente poate fi verificată şi modificată în orice moment, ceea ce îi oferă medicului posibilitatea unui control eficient. Totodată, durata este variabilă, în funcţie de necesităţile tratamentului dentar. Protoxidul de azot (N2O) nu este toxic, este uşor dulceag, si nu ataca componentele sangvine, nu este captat în ţesuturi (muşchi, oase, ţesut adipos) şi se elimină la nivel pulmonar.