Ocluzologia este o ramura a stomatologiei care studiaza relatia intre dintii celor doua arcade (ocluzia dentara), muschii care mobilizeaza mandibula in timpul realizarii functiilor si articulatiile temporo-mandibulare, armonizand-o cu restul structurilor cefalice si cu pozitia spatiala a intregului corp.
Din?ii sunt organe senzoriale – receptorii sunt prezen?i în ligamentul parodontal, pulpa ?i os, înregistrând stimuli tactili, de temperatura, de presiune ?i durere. Sensibilitatea lor extrem de fină modulează felul în care vorbim, zâmbim, mestecăm ?i înghitim, echilibrând în acela?i timp pozi?ia maxilarului fata de restul craniului, gât ?i coloană vertebrală.
Durerile de cap dimineata, tensiunea din spatele globilor oculari, tiuiturile in ureche ori contracturile musculare repetate la nivelul gatului sunt rareori corelate de pacienti cu durerea la deschiderea gurii, senzatia ca dintii „calca diferit” sau aparitia unor trosnituri in timpul masticatiei. Disfunctia aparuta intre dinti, muschi si articulatie, poate fi consecinta sau cauza simptomatologiei complexe aparute la nivelul capului. In ambele situatii este obligatorie echilibrarea celor trei structuri si a relatiei dintre ele in cadrul tratamentului, pentru amendarea simptomelor si prevenirea reaparitiei lor.
Bruxismul este o afectiune cu etiologie plurifactoriala ale carei manifestari se adreseaza direct dintilor, parodontiului, muschilor si articulatiei temporo-mandibulare. Uneori ea este semnalata pacientului de catre medicul stomatolog la examenul de rutina, alteori simptomatologia dureroasa puternica il determina pe acesta sa se indrepte initial catre sfera ORL, Reumatologie, Neurologie, Psihiatrie sau Endocrinologie.
Bruxismul se manifesta prin strangerea sau scrasnirea involuntara a dintilor, in timpul zilei si/sau noptii, ca exprimare a stresului psihic acumulat. Consecintele bruxismului sunt uzura excesiva a dintilor, hipersensibilitate si fisuri in smalt, contracturi musculare cu deschiderea dureroasa si limitata a gurii, zgomote articulare.
Tratamentul stomatologic amelioreaza simptomatologia restabilind echilibrul intre structurile afectate incetineste uzura dintilor, astfel ca pacientul isi recapata zambetul si functia corecta. Pentru atingerea acestor obiective una dintre indicatii va fi realizarea unei gutiere dentare- un dispozitiv care va acoperi dintii unei arcade dirijand contactul cu dintii arcadei opuse in asa fel incat sa se produca detensionarea musculara si o pozitie simetrica a condililor in articulatie.
Alaturi de gutiera sunt indicate exercitii pentru musculatura si ligamente, dar si tratamente destinate afectiunilor asociate in etiologia bruxismului.