Protetica dentara inseamna refacerea dintilor prin lucrari fixe: fatete, coroane si punti dentare, precum si prin lucrari mobile sau mobilizabile: proteze totale sau partiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.
Protetica dentara nu se refera doar la aspect, la estetica. O reconstructie oro-faciala este necesara, de asemeni. In aceasta directie, protetica dentara implica: fonatia sau sunetele pe care le scoatem in vorbire, masticatia sau capacitatea noastra de a mastica alimentele, precum si protejarea maxilo-faciala de efectele bruxismului sau de ticul unor indivizi de a scrasni din dinti in timpul vorbirii si nu numai.
Se vehiculeaza si ideea transmisibilitatii afectiunii – aici denumite „bruxism” -, inclusiv pe cale genetica. Astfel, protetica dentara joaca un rol multiplu, complementar si transdisciplinar in viata pacientului.
Protetica dentara si estetica aferenta nu ar fi posibile fara ajutorul laboratoarelor de tehnica dentara. Aceste laboratoare ofera tehnologii moderne si echipament specializat pentru proiectarea lucrarilor aplicate peste implanturile dentare si nu numai.
De asemeni, ele pot lucra si asupra structurii din zirconiu ceramic, realizata cu asistenta computerizata: CAD/CAM. Inlay-urile, onlay-urile si coroanele sunt, si ele, realizate din ceramica, prezentand o estetica aparte in protetica dentara generala.
Cand se apeleaza la protetica dentara?
Protetica dentara este intreprinsa doar in conditiile in care:
In clinica noastra se realizeaza: