Termenul „endodontie” provine din limba greaca, si este format prin alaturarea a doua cuvinte „endo” (inauntru) si „dontia” (dinte), asadar endodontia se ocupa cu tratamentul afectiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afectiunile pulpei. Endodontia este specialitatea medicinii dentare care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul patologiei pulpare.Tratamentul de canal
Tratamentul de canal este necesar atunci cand pulpa dintelui se inflameaza ireversibil sau se necrozeaza (moare). Netratata, infecţia cantonata initial in interiorul dintelui se extinde, in timp, spre osul maxilar si tesuturile moi din jurul dintelui. Aceste procese patologice cauzeaza durere persistenta, datorata pulpei inflamate sau iritării tesuturilor vii din jurul radacinii, distrugerea osului, inflamarea si deformarea tesuturilor din vecinatate. Numai tratamentul endodontic, prin curatarea si dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.
Tratament endodontie
Realizat corect, asigura sanatatea radacinilor si pastrarea dintelui in conditii de buna functionare pentru o perioada indelungata de timp, adeseori pe parcursul intregii vieti a pacientului. Pentru aceasta, mai trebuie indeplinita o conditie obligatorie: restaurarea coronara a dintelui tratat (obturatie, coroana de acoperire etc.) trebuie sa fie realizata la timp (maxim o luna de la finalizarea tratamentului endodontic). Astfel se previne patrunderea in interiorul canalelor a salivei si reinfectarea lor.
Respectand controalele periodice la medicul dentist (cel puţin o data pe an) si masurile de igiena orala riguroasa, pacientul insusi contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate si mentinerea sanatatii sale dentare.