“Scoaterea nervului” provoaca oricui fiori sau macar un sentiment de disconfort marcat când urmeaza sa treaca prin asa ceva, însasi aceasta formulare (foarte populara, însa nu tocmai corecta) are parca ceva barbar în ea.
Endodontia însa este cu totul altceva, e poate ramura stomatologiei care cere cea mai mare delicatete si îndemânare.
Endodontia nu “omoara” dinti, dimpotriva, se ocupa cu tratarea acelor dinti deja grav afectati, dându-le uneori sanse nesperate de a fi recuperati.
În primul rând, înainte de orice, medicul endodont va decide daca este neaparat necesara îndepartarea pulpei dentare. În general, o pulpa dentara (“nerv”) sanatoasa nu va fi îndepartata, si avem o cazuistica foarte bogata de dinti cu restaurari complexe care au ramas vitali. Asadar, nu vom scoate nervul unui dinte (de aceea spuneam ca nu e tocmai corecta formularea), poate doar resturi de nerv afectate ireversibil, a caror pastrare ar complica si mai mult situatia.
Când însa un dinte are nevoie de un tratament sau retratament endodontic, venim cu tot arsenalul de cunostinte, îndemânare si tehnologie de care dispunem, pentru a oferi toate sansele posibile pentru o evolutie favorabila.