Proteza dentara este o structura de dinti artificiali creata si elaborata pe masura fiecarui pacient, cu scopul de a corecta disfunctiile care se produc in cazul persoanelor carora le lipsesc o partea sau intreaga dantura. Aceste proteze imita dintii naturali prin forma si culoare. Exista doua tipuri:PROTEZELE FIXEAcest tip de proteza este aceea care nu poate fi scoasa din gura pacientului. Pentru a pune o proteza fixa unui pacient este necesara existenta unor suporturi de sprijin. Aceste suporturi pot fi dintii naturali care inca au ramas sau in anumite cazuri, implanturile.Protezele fixe sunt fabricate din doua elemente: baza, care e metalica, si partea vizibila, care e de portelan si imita total dintii originali.Structura protezei poate sa fie dintr-o singura piesa, numita “coroana” sau din toti dintii necesari, in functie de necesitatile pacientului.Protezele fixe au avantajul ca, fiind fixate in cavitatea bucala, pot fi folosite in acelasi mod ca dintii originali.PROTEZELE MOBILEProteza mobila este aceea pe care pacientul o poate scoate. Acest tip de proteza se foloseste cand nu exista suporturi pe care sa fie sprijinita. Proteza mobila se realizeaza in diverse forme, in functie de necesitatile fiecarui pacient.Tipuri de proteze mobile:
A.- Proteza de rasinaAcest tip de proteza este de asemenea mobila. Se fabrica numai din rasini acrilice special create pentru a se adapta perfect conturului gingiei, fixandu-se intre suprafata protezei si suprafata mucoasei dentare. Sunt indicate pacientilor carora nu le-a ramas nici un dinte propriu, sprijinindu-se pe efectul de ventuza al gurii si permitand extragerea sa. In zilele noastre exista posibilitatea de a sprijini proteza prin intermediul implanturilor, radacini artificiale din titan fixate in os.
B.- Proteza scheletata si rasinaSe realizeaza pe o structura metalica pe care se sprijina rasina si dintii care sunt fixate pe niste crosete a caror functie este de a sprijini proteza pe dintii naturali ai pacientului, astfel incat sa permita o masticatie corecta.