Endodontia este ramura medicinei dentare ce se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor pulpei dentare si a nervului.
In momentul in care o carie evolueaza in profunzime, aceasta strabate smaltul si dentina si ajunge la camera pulpara, ce adaposeste nervul si vasele sangvine. In acest stadiu, tratamentul de canal (endodontic) este inevitabil, deoarece caria dentara a condus la infectia pulpei dentare si aceasta este singura modalitate de salvare a dintelui infectat.
Tratamentul endodontic este o succesiune de proceduri terapeutice, care are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.
Dupa ce agentii infectiosi au fost eliminati si dintele a fost in intregime decontaminat prin tratament mecanic de canal, cu ace speciale, urmeaza obturatia de canal, care consta in umplerea spatiului interior al canalelor dentare cu conuri de gutaperca. Aceasta obturatie de canal sigileaza spaptiul endodontic, nelasand sa mai patrunda bacterii in interiorul acestuia.
Dupa tratamentul mecanic de canal si obturatia de canal, urmeaza reconstructia coronara a dintelui, prin obturatie coronara (plomba) sau coroana dentara.