Puntea dentară este menită să înlocuiască unul sau mai mulți dinți lipsă. Punțile sunt fixe, în sensul că sunt cimentate pe dinții de suport sau, în unele cazuri, sunt montate pe implanturi localizate în imediata proximitate a dinților lipsă. De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă?
Pe lângă avantajul estetic, înlocuirea dinților lipsă vă va reda capacitatea de a mesteca și a vorbi normal. În plus, dacă neglijați spațiul vacant rezultat în urma pierderii dinților, este posibil ca ceilalți dinți să se deplaseze pentru a ocupa locul gol. Această deplasare a întregii danturi poate cauza o mușcătură viciată care duce în timp la probleme ale mandibulei. În cazul dinților deplasați igiena poate deveni problematică, astfel încât sunt mai susceptibili la afecțiuni ale gingiilor și la carii, riscul pierderii lor fiind astfel crescut.
Tratamentul cu punte dentară
De obicei, este nevoie de mai multe vizite la dentist pentru a finaliza o punte dentară. În timpul primei vizite sunt pregătiți dinții de suport: de regulă cei din stânga și din dreapta dintelui lipsă. Astfel se face loc pentru coroanele care vor culisa pe dinții de suport. Aceste coroane vor susține și dintele înlocuitor.
În etapa următoare, se ia amprenta dinților de suport și se trimite la un laborator dentar unde urmează să fie produsă puntea. În cele din urmă, se fixează o punte dentară provizorie pentru a proteja atât dinții de suport cât și spațiul dintre aceștia.
Într-o vizită ulterioară se fixează puntea permanentă care este ajustată pe loc până se potrivește perfect, pentru o funcționalitate optimă. Dacă puntea se potrivește rezonabil, medicul stomatolog va cimenta permanent puntea.
Care sunt așteptările în urma tratamentului cu punte dentară?
După finalizarea lucrării, este posibil ca pacientul să simtă câteva zile un oarecare disconfort, o durere ușoară când mușcă sau o sensibilitate sporită la schimbările termice. Urmând sfatul medicului dentist, puteți recurge la analgezice care se eliberează fără rețetă, de exemplu ibuprofen, pentru calmarea durerii. Dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile, mergeți la dentist.
Curățarea punții dentare Durata de rezistență a punții dentare depinde în mare măsură de calitatea materialului folosit, ca și de igiena orală, de dieta și de sănătatea generală a dinților de suport și a gingiilor. Cereți sfatul medicului stomatolog cu privire la periaj și la folosirea corectă a aței dentare.