Rozatoare este a treia sectiune din Capitolul Cazuri. Din cand in cand suntem solicitati sa ajutam cate un iepuras aflat la ananghie. Intervenim cu multa bucurie! Nu credem ca exista cineva care sa reziste la frumusetea si gracilitatea unui reprezentant din clasa Lepuridelor. La Dentovet militam pentru o alimentatie diversificata pentru rozatoare. Aceasta inseamna alimentatie bogata in fan natural, astfel incat abrazia dintilor rozatoarelor sa se realizeze natural. Aducand rozatoarele in proximitatea noastra, trebuie sa le intelegem fiziologia, modul de viata. Ele pot fi companioni deosebiti, care sa nu creeze probleme medicale doar daca reusim sa patrundem, sa intelegem si sa le reproducem la nivel micro habitatul lor natural.
Rozatoare – patologii
Rozatoarele sunt net diferite ca patologii orale de caini sau pisici. Anestezia acestora implica specializare si atentie deosebita. Echipa Dentovet este pregatita sa intervina in patologiile dentare ale acestora. Suntem pregatiti foarte bine din punct de vedere stomatologic, avand aparatura dedicata rozatoarelor, de la firme internationale specializate. Pentru anestezie avem un sistem performant de inhalosedare si urmam cu atentie procedurile. Vom acorda atentie fiecarui caz, astfel incat sa gasim solutia terapeutica optima si sa va acordam cele mai competente sfaturi legate de acestea.
Trebuie sa fim atenti la patologiile orale ale rozatoarelor pentru ca nerezolvarea la timp va conduce la aparitia complicatiilor locale. Capul lepuridelor este foarte mic, iar complicatiile locale pot fi dramatice. Abcesele dentare ale dintilor inferiori pot drena spre cervical si mediastin, iar cele ale dintilor superiori pot duce la abcese la nivel cerebral, punand in pericol viata copilului patruped.
Manoperele stomatologice la rozatoare
Manoperele stomatologice nu se pot realiza decat in anestezie generala. Rozatoarele fie sunt foarte energice si sarind se pot accidenta, fie sunt foarte emotive si putem discuta aici de complicatii cardiace. In plus, manoperele stomatologice sunt manopere de mare precizie. Aceasta precizie nu se poate obtine cu pacientul ne sedat. Nu exista stomatologie veterinara fara anestezie.
Incepem sectiunea rozatoare cu patologia Scurtarea dintilor la iepuri, dar ne propunem sa imbogatim acest capitol cu patologii noi. Vom notifica urmaritorii nostri pe platformele social-media Facebook Dentovet, Instagram Dentovet si Twitter Dentovet atunci cand vom adauga cazuri noi cu rozatoare.
Va invitam sa descoperiti cazurile pe dentovet.ro!
Scurtarea dintilor la iepuri se impune atunci cand acestia nu isi abrazeaza in mod natural unitatile dentare. Acest lucru are multiple cauze dintre care amintim: incongruenta maxilo-mandibulara, alimentatie necorespunzatoare, neabraziva. Dentovet militeaza pentru o hranire adecvata, care sa nu impuna astfel de interventii de specialitate. Intotdeauna procesul natural primeaza si este net superior celui artificial. Astfel, recomandarea noastra este sa va documentati inainte sa va achizitionati un iepure ca animal de companie, sa vedeti ce implica alimentatia acestuia, sa vedeti daca vi se potriveste si atunci veti fi in fericita situatie de a nu avea nevoie de interventia noastra. Daca totusi ati ajuns in situatia necesitatii interventiei stomatologice va stam la dispozitie cu o echipa specializata atat din punct de vedere anestezic, cat si stomatologic.