Endodontia in stomatologia veterinara pentru animalele de companie este capitolul pentru care am alocat nelimitat resurse de studiu si echipamente adecvate. Intotdeauna am considerat ca bazele unei bune stomatologii veterinare reprezinta cunoasterea si realizarea unei endodontii de calitate.
Endodontia nu reprezinta doar scoaterea unui nerv dentar. Endodontia presupune realizarea unui acces corespunzator, realizarea acestuia in locul de electie. Mai presupune sa instrumentezi canalul radicular pe toata lungimea lui si sa indepartezi dentina infectata. Continua cu indepartarea tuturor resturilor biologice de pe canal, dezinfectarea si sterilizarea. La final, sa realizezi o obturatie de canal etansa, pe toata lungimea radiculara. Aceasta facuta cu materiale care pe termen lung sa fie stabile si cu proprietati de biocompatibilitate cu tesuturile periapicale.
Stomatologia umana se desfasoara in conditii de anestezie locala. Endodontia in stomatologia veterinara se realizeaza in anestezie generala, asociata cu anestezie locala. Deci, nu ne permitem sa cautam canale in sedinte multiple. Nu ne permitem sa sigilam cu orice material. De multe ori intram fara radiografii 1:1. De ce? Pentru ca, din pacate, stomatologia veterinara nu s-a dezvoltat la noi precum stomatologia umana. O mica angulatie a filmului radiologic afecteaza ireversibil proportia de redare 1:1. Dar tocmai datorita stomatologiei umane, am reusit sa depasim toate aceste greutati.
Bineinteles ca am adus bagajul de cunostinte din cursurile de stomatologie veterinara, mai ales cele cu specializarea de endodontie in stomatologia veterinara. Canalele radiculare ale dintilor animalelor de companie avand mai multe particularitati. Stim ce sa facem ca sa le depasim, dovada stau numeroasele cazuri rezolvate cu bine si cu proba timpului.
Afla mai multe aici: https://dentovet.ro/servicii/endodontia/