Fiecare dinte prezinta în mod normal de la exterior catre interior smalt, dentina si camera pulpara, cu pulpa dentara în partea coronara (pe care o putem observa în oglinda) si cement, dentina si sistem endodontic de canale cu pulpa dentara (nervul dintelui), în partea de radacina(i) a(ale) dintelui.
Pulpa dentara contine vase de sânge, nervi si tesut similar cu cel ce se gaseste inclusiv sub piele. În momentul în care bacteriile ajung la acest nivel fie printr-o carie adânca, o rupere a unei bucati mari de dinte (fractura dentara) sau secundar bolii parodontale, se produce inflamatie, distrugerea pulpei si acumulare de puroi. Aceasta stare determina de multe ori dureri insuportabile si poate sa determine boli de focar la distanta (sinuzite, endocardite, meningite, septicemie). Pentru teoriile alternative te astept în cabient la o discutie lamuritoare.
Endodontia integrativa pe care eu o aplic în cabinet din 2008, consta în tratamentul de canal realizat conform principiilor moderne de lucru, cu izolare cu diga, cu marirea câmpului operator, cu tratament chemo-mecanic conform protocoalelor internationale la care se adauga echilibrari energetice necesare dintelui si organelor corespondente pentru a-si relua protectia proprie si hranirea tipica a dintelui de membrana biologica cu dublu sens, lavaje fitoterapeutice adaptate cazului, obturatii endodontice ce sigileaza, prin compactare verticala, sistemul endodontic principal, fizic si chimic (se lipeste de pereti), cu polimeri biocompatibili inerti ce nu dau reactii alergice sau alte reactii negative în corpul uman, de care bacteriile nu adera si cu care nu se hranesc, eliminând maximal posibilitatea ramânerii unui focar de infectie în jurul vârfului radacinii. Un dinte astfel tratat continua „sa fie viu”, hranindu-se din parodontiul care îl înconjoara, îsi pastreaza mai bine elasticitatea, iar senzatia de dinte ce face parte din propria persoana revine rapid.